Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
08.srpen 2013
Kde najdu soupis léků s označením, zda jsou volně nebo na předpis, a případně i ceny? Připravuje něco takového na svůj web VZP? Odpovídá Mgr. Oldřich Tichý, vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí.  

Kompletní databáze léčivých přípravků, s parametrickým vyhledáváním, je k dispozici na specializovaných webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) www.olecich.cz. Tento ústav totiž rozhoduje o registraci léčivých přípravků, přiznání a výši jejich úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Přípravky, které mají stanovenu úhradu ze zdravotního pojištění, jsou v databázi označeny příslušným symbolem. 

V rámci registrace léčivého přípravku se rozhoduje i o tom, zda je léčivý přípravek možno vydávat pouze na recept, nebo i volně prodávat v lékárnách. Jen ty léčivé přípravky, které nenaplňují kritéria pro výdej pouze na lékařský předpis, případně pro výdej sice bez lékařského předpisu, ale "s omezením", lze vydávat bez lékařského předpisu. S tím souvisí i možnost, resp. nemožnost dané přípravky hradit ze zdravotního pojištění. 

Ze zdravotního pojištění se nehradí léčivé přípravky, pokud u nich SÚKL svým rozhodnutím úhradu nepřiznal, a podle zákona o veřejném zdravotním pojištění úhradu ze zdravotního pojištění SÚKL nepřizná, jde-li o léčivé přípravky, které mohou být vydávány i bez lékařského předpisu. Ty všechny (až na výjimky, s nimiž souhlasily na základě veřejného zájmu všechny zdravotní pojišťovny) plně hradí pacient. I kdybychom  rádi vyšli vstříc našim klientům, není v možnostech VZP sledovat portfolio přípravků, které z pojištění hrazeny nejsou; jejich počet přesahuje 45 000. 

VZP má na svém webu v části určené pro poskytovatele zdravotní péče tzv. číselník léků a potravin pro zvláštní lékařské účely, který je zpracováván a aktualizován na základě Seznamu cen a úhrad léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely SÚKLu. Do ordinací smluvních lékařů je navíc elektronicky distribuován přehled hrazených léčivých přípravků, který má funkci inteligentního vyhledávání levnějších variant.

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně