Dnešní strava
Jak jíst zdravě a zbytečně neutrácet
Je
poctivé přiznat, že zdravější alternativy jednotlivých druhů potravin jsou ve
většině případů dražší. Například šunkový salám stojí asi polovinu toho, co
nejkvalitnější šunka, nízkotučný tvrdý sýr je dražší než tvrdý sýr plnotučný,
mozzarela light bývá o pár korun dražší než mozzarela
klasická.
Pokud se na stravování díváme takto, tak
musíme přiznat, že současnost je opravdu taková. „Nacházíme však jedno velké
ale, a to v množství prázdné energie, kterou přijímáme v méně kvalitních a
přitom levnějších potravinách,“ upozornil na TK v Praze 12. 7. 2013
nutriční specialista projektu Žij zdravě RNDr. Pavel Suchánek. Nižší cena je
bohužel útokem na lidské zdraví. Nekvalitní potraviny se vyznačují několika
základními vlastnostmi. Náhradou za bílkoviny jsou v nich použity mouka a
tuk, kvalitnější máslo nebo sádlo pak suplují oleje. Místo vhodného kořenění je
pro výrobce snazší a levnější produkt přesolit, tím získá na výraznosti.
Problémem
levnějších a tedy často méně kvalitních potravin je skutečnost, že ukládají do
organismu zbytečné tuky, sacharidy i cukry. Místo vitamínů, minerálních
látek, vlákniny nebo bílkovin se tělu dodává velké množství živočišných tuků
bohatých na nasycené mastné kyseliny, které zvyšují nejen hmotnost, ale
i riziko infarktu nebo mozkové mrtvice.
Stejně
nebezpečné jsou nejlevnější rostlinné oleje – kokosový, palmojádrový nebo
sojový, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin nebo omega-6
mastných kyselin a i jejich příjmem stoupá cholesterol a hrozí riziko
srdečně cévních onemocnění.
Největším
problémem současných potravin je ovšem výrazné přesolování a to nejen klasickou
kuchyňskou solí, ale i solí pro posílení masové chuti pokrmu – glutamátem
sodným. Vztah mezi větším množstvím soli a vysokým krevním tlakem je známý
velmi dlouho. Výrobci potraviny stále přesolují i přes známá zdravotní rizika.
Sůl totiž svou výraznou chutí dokáže překrýt nedostatky v chuti zejména
polotovarů a méně kvalitních potravin, nejčastěji uzenin. Sůl také
konzervuje, a proto potraviny vydrží déle, aniž by se zkazily.
Podle
posledních potvrzených výzkumů sůl a z ní odvozené sloučeniny podporují
chuť k jídlu a tím i riziko nadváhy a obezity. Dokonce vyvolávají
návyk na výrazně slanou chuť a podporují velmi rizikové chování, kdy se
slanost kompenzuje velkým objemem sladkých nápojů nebo množstvím sladkostí.
Spojitost s nadváhou, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou je tak
pochopitelná.
Každý
by si proto měl vždy uvědomit, že nižší cena potraviny je vykoupena jejím horším
složením a složky, které nahrazují chybějící živiny u kvalitní potraviny,
nepřinášejí zdraví nic pozitivního. Je tedy otázkou, zda opravdu ušetříme, pokud
následně v lékárně zaplatíme několikanásobně více peněz na léky, které
musíme užívat, aby alespoň zčásti omezily následky konzumace méně kvalitních a
levnějších potravin.
Z průmyslově
rozvinutých zemí víme, že ti, kteří konzumují kvalitní potraviny, jsou
v průměru štíhlejší i výrazně zdravější a utratí za léky výrazně méně, než
lidé, kteří vydají za potraviny méně peněz, a upřednostňuji potraviny levné,
tedy většinou i méně kvalitní.
·
Kupujte
méně potravin, ale o to kvalitnější, soustřeďte svou pozornost zejména na maso a
masné výrobky. To samé platí pro mléko, mléčné výrobky a cereálie. Kvalitnější
neznamená jen potraviny zahraniční, případně BIO!
·
Pokud
kupujete zeleninu, tak tu vypěstovanou u nás, nikoliv převážnou přes půl Evropy
nebo z druhého konce světa. Farmářské trhy by vám mohly výrazně pomoci.
Nakoupíte zde nejen zeleninu a ovoce, ale i kvalitní drůbeží, hovězí a rybí
maso. Vraťte se k potravinám, které se pěstují u nás. Mrkev, brambory,
jablka nebo ředkvičky vám pomohou doplnit potřebné vitamíny a v sezoně
jsou opravdu levné.
·
Kupujte
méně potravin, ale o to kvalitnější, soustřeďte svou pozornost zejména na maso a
masné výrobky. To samé platí pro mléko, mléčné výrobky a cereálie. Kvalitnější
neznamená jen potraviny zahraniční, případně BIO!
·
Neutrácejte
bez rozmyslu za balené vody nebo slazené limonády.Často je chutnější voda
z vodovodu, případně s ovocnou šťávou.
·
Při
nákupu potravin používejte selský rozum a možná neušetříte ihned a na místě, ale
zcela jistě ušetříte z hlediska dlouhodobého, zejména za návštěvy u lékaře
a množství léků, které byste museli užívat a hlavně zaplatit. Šetřete, ale
ne na kvalitě potravin.