Hubnutí a obezita

Poruchami příjmu potravin trpí i obézní


Kategorie: Hubnutí a obezita 
10.červen 2013
Všeobecně známými poruchami příjmu potravy jsou mentální anorexie a bulimie. Poruchy příjmu potravin však postihují i obézní. Mezi poruchy patří záchvatovité přejídání, noční přejídání či kontinuální jedení. Diagnostikovat tyto poruchy bývá obtížné, protože obézní se k těmto problémům nepřiznávají.

Poruchy příjmu potravy se projevují abnormálními stravovacími návyky, které mohou být jednak způsobeny nedostatečným příjmem jídla, na druhou stranu pak jeho přemírou. Poruchy způsobují psychickou labilitu a mají významný vliv na tělesné zdraví. Obézní pacienti bývají pod dohledem praktických lékařů, o to více překvapí, jak je komplikované u nich tyto poruchy příjmu potravy zjistit a začít léčit. Odborníci je posílají k psychologům nebo psychiatrům často pouze v případech, kdy trpí depresí. Podle slov psycholožky Šárky Slabé (jedné z garantek programu VZP „Zij zdravě“) přejídání a další formy nesprávného stravování ovlivněného psychikou tak nezřídka stojí stranou pozornosti odborníků.

Pacienti si tyto specifické poruchy příjmu potravy většinou nepřiznávají. Když si je uvědomí, skrývají je nejen před zdravotnickým personálem, ale i před svým okolím. Pokud je podezření na tuto poruchu u obézního pacienta, měl by situaci navíc vždy řešit psycholog.

Jednou z nejčastějších poruch příjmu potravy u obézních je záchvatovité přejídání, kterým nezřídka trpí ženy mladší 45 let. Dochází při něm ke konzumaci většího množství jídla, než je obvyklé a v kratším časovém intervalu. Obézní žena (pacient) je schopná zkonzumovat během dvou hodin neúměrné množství potravy až do žaludečních obtíží.

Přejídání bývá také spojeno s pocity viny, depresí a především se znechucením sebou samým. Obézní potravu konzumuje o samotě, protože se za množství snědeného jídla stydí. Problém je alarmující, když se záchvaty přejídání vyskytují ve frekvenci alespoň 2x týdně.

Osoby postižené tzv .cravingem  (z ang. – dychtění po jídle) stále něco pojídají (i když menší porce). Ztrácejí však nad svým stravováním zcela kontrolu.

 K nočnímu přejídání dochází také několikrát týdně. Po probuzení zamíří jedlík k lednici, kterou je schopen během krátké chvíle vyjíst. Více než čtvrtina denního příjmu kalorií je tak konzumována po večeři nebo v průběhu noci. Ráno přicházejí výčitky a opětovné najetí do kolejí dietního režimu, ovšem bez viditelného úspěchu.

Obéznímu s poruchou příjmu stravy skokově narůstá hmotnost, zvyšuje si podíl kofeinových nápojů v pitném režimu, je náladový, izoluje se od okolí. Jeho léčba je velice obtížná.

 

 

www.zijzdrave.cz

www.amic.cz

 

 

 

 

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně