Možnosti řešení obezity
8. ročník Šonkova dne - obezita a metabolická onemocnění
Cukrovka, poruchy
metabolizmu tuků a obezita jsou v současné době ještě významnějšími onemocněními
než za života profesora Jiřího Šonky. Navíc přelom roku je obdobím, kdy je
tomuto onemocnění věnována větší pozornost, lidé začínají často neúspěšně
redukovat svou hmotnost. Těmto tématům se proto také věnoval již 8. ročník
Šonkova dne, který se uskutečnil dne 31. ledna 2013 v Praze. Více
na: http://www.sonkuvden.cz/index.html
Populace v celém
vyspělém světě stárne – lidé se dožívají průměrně vyššího věku a v těchto
populačních skupinách logicky narůstá výskyt takzvaných civilizačních nemocí,
především obezity. Je logické a správné, že se výzkum zaměřuje na vývoj nových
druhů potravin, které mají kromě výživové hodnoty ještě další speciální
vlastnosti, které mohou být součástí prevence a mohou zlepšit kvalitu a délku
našeho života.
Mezi metabolická
onemocnění (onemocnění, která zasahují významně do hospodaření organismu se
základními živinami: sacharidy, bílkovinami a tuky) se řadí zejména, jak již
bylo řečeno obezita a diabetes mellitus. Přibývá těch, kteří mají problémy s
tělesnou váhou. V České republice má nadměrnou hmotnost 52 % dospělých obyvatel.
Těžká obezita
prokazatelně zkracuje život a snižuje jeho kvalitu zejména tím, že vede k mnoha
dalším nemocem, zejména k cukrovce 2. typu, kardiovaskulárním nemocem,
hypertenzi, syndromu spánkové apnoe, cévním mozkovým příhodám, ale i ke kloubním
a nádorovým onemocněním.
Způsobuje také vysokou
psychickou zátěž, více trpí depresemi, úzkostmi a sexuálními obtížemi. Je u nich
i vyšší riziko operačního výkonu, hojení ran je komplikovanější a časově
náročnější.
Úspěšný léčebný postup
může být jenom ten, který současně zvýší výdej a sníží příjem energie.
Samozřejmě, že změna životního stylu a výživových zvyklostí člověka je podmínkou
úspěšné redukce nadváhy a udržení zdravé hmotnosti. Z tohoto důvodu je
zkoumána řada látek v potravinách, které by mohly pomoci při snižování
hmotnosti.
Jsou označovány jako
funkční potraviny. Jsou to:
1. Anorekticky
působící složky jídel,
2. Bobtnavé vlákniny
přírodní či syntetické,
3. Látky zvyšující
energetický výdej,
4. Látky měnící
sekreci inkretinů,
5. Látky měnící floru
trávicího traktu,
6. Látky blokující
střevní enzymy.
Ve všech těchto
oblastech je v současné době neúspěšný nejen vývoj funkčních potravin ale i
vývoj léků. Je nepravděpodobné, že by funkční potraviny tohoto typu byly úspěšné
brzy. Nejnadějnější je vývoj bobtavých vláknin, stimulace sekrece inkretinů a
anorekticky působící složky jídla, jak uvedl na TK prof. Štěpán Svačina,
přednosta III. Interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze koncem ledna
2013.
Příklady možných
funkčních potravin a jejich účinků:
ü
Fermentovaná mléka a
jogurty s probiotickými kulturami: zlepšení trávicích
funkcí
ü
Margaríny s přídavkem
rostlinných sterolů: snižování hladiny cholesterolu a rizika srdečních
onemocnění
ü
Vejce obohacená o
omega 3 mastné kyseliny: snížení rizika srdečních
onemocnění
ü
Snídaňové cereálie s
přídavkem kyseliny listové, která je důležitá pro správný vývoj a růst plodu a
také preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.
ü
Chléb, müsli tyčinky s
přídavkem isoflavonů: snížení rizika rakoviny prsu a prostaty, srdečních chorob
a osteoporózy
ü
Grahamové pečivo nebo
celozrnné těstoviny s přídavkem vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu
cholesterolu, prevence onemocnění srdce a cév a některých druhů nádorových
onemocnění.
V kombinaci se zdravým
životním stylem mohou funkční potraviny pozitivně přispět k udržení zdraví a
psychické pohody. Vzhledem k tomu, že u
nás má nadváhu více než polovina dospělých a řada z nich opakovaně drží redukční
diety, je vhodné zařadit funkční potraviny do jídelníčku. Při léčení obezity je
nutno omezit příjem energie, strava by však měla mít stále odpovídající nutriční
kvalitu. Mnoha lidem při snižování nadváhy chybějí bílkoviny, často konzumují až
příliš malé množství tuků, chybějí vitaminy, minerální látky a vláknina.
Význam metabolického
syndromu vysvětlil primář III. interní kliniky MUDr. Petr Sucharda. Metabolický syndrom je především
označením pro nahromadění několika závažných rizikových faktorů, zvyšujících
pravděpodobnost brzké či pokročilé aterosklerózy, jejímiž klinickými projevy je
ischemická choroba srdeční (infarkt myokardu, angina pectoris), ischemická
choroba dolních končetin a/nebo cévní mozkové příhody.
Je důležité si
uvědomit, že metabolický syndrom není nemoc. Zahrnuje ale přítomnost zvýšeného
krevního tlaku, diabetu 2. typu a typických změn ve spektru krevních tuků
(zvýšené triglyceridy, snížený „prospěšný“ HDL-cholesterol). Charakteristické
pro pacienty s metabolickým syndromem je zvětšený obvod pasu (tzv. mužský
typ nadváhy či obezity).
Protože k „nálepce“
metabolického syndromu vedou různé kombinace výše uvedených rizikových faktorů,
nemají všichni nemocní stejně velká rizika ani klinické projevy, natož
subjektivní obtíže. V každém případě je nutné takto postiženým pacientům
věnovat zvýšenou diagnostickou i léčebnou péči.