Dnešní strava

Herečka a virtuóz podpořili se svými dětmi boj proti obezitě


Kategorie: Dnešní strava 
11.prosinec 2012
V pátek 30. listopadu spojil projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny z fondu prevence „Žij zdravě“ rodiny Pavla Šporcla, Alice Bendové, Evy Decastelo, Petra Vágnera, Andrey Vránové Kloboučkové a zástupce mateřských center. V pražské kuchařské škole připravili společně se svými ratolestmi vánoční cukroví dle zásad zdravého životního stylu.Touto akcí upozornili, že s prevencí obezity je nutné začínat již od útlého věku dětí.

 

Známé osobnosti se svými dětmi a  rodinami z mateřských center připravily zdravé nepečené vánoční pochoutky. Navázaly tím na sérii přednášek o prevenci dětské obezity v rámci projektu Žij zdravě. Akci doprovázela komentářem nutriční terapeutka Karolína Hlavatá, která účastníkům prozradila zajímavé informace o ingrediencích, které se k pečení běžně používají a posuzovala vhodnost jejich zařazení do dětského jídelníčku. Upozornila, že již již dvouleté dítě vnímá suroviny, ze kterých je cukroví vytvořeno. Je správné vést jej k tomu, aby s rodiči jídlo připravovalo a již v dětství se naučilo zásady zdravého stravování. Takže i o Vánocích lze přípravovat cukroví s dětmi, což navíc děti opravdu baví.Z minisoutěže týmů složených z celebrity a zástupců mateřských center vyšel vítězně Pavel Šporcl s dcerami.

Na závěr ještě několik rad pro bezpečné a radostné pečení s dětmi. Děti nemají rády složité recepty, proto je nutno vybrat jednoduché postupy. Je dobré říci předem dítěti, co bude dělat a z jakých přísad. Je nutno zajistit postup tak, aby dítě nemuselo manipulovat s ostrými předměty a nebylo ani v blízkosti pečící trouby. Veškeré přípravy a vlastní „vaření“ by se měly odehrávat daleko od kamen.

Je nutno počítat s tím, že dítě se může po nějaké době žačít nudit. V tom případě je dobré mít náhradní program (pohádky, písničky) už také proto, aby se dítě k přípravě pokrmů rádo vracelo a uvědomovalo si jeho význam a práce v kuchyni aby ho neunavovala. Dítě v kuchyni při přípravě pokrmů a vhodných jídel by se mělo často chválit, aby vidělo, jak snadné vaření je a jak těší rodinu jeho společnost a kuchařské výtvory.

Již šestým rokem prostřednictvím projektu Žij zdravě pomáhá Všeobecná zdravotní pojišťovna pečovat o to nejcennější – o zdraví svých pojištěnců.

www.zijzdrave.cz

www.YesNeyes.cz

www.vzp.cz
Autor: zpracováno redakčně