Dlouhověkost

Moderní medicína prodlužuje věk. Ale co dál?


Kategorie: Dlouhověkost 
20.listopad 2012
Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně v rámci Evropského roku seniorů spolupořádala 16. 11. 2012 konferenci s názvem, který vyzývá k zamyšlení: “Všechno, co jste kdy chtěli vědět o stáří, ale báli jste se zeptat“. Přednášky významných předních českých odborníků z oblasti geriatrie, praktického lékařství, etiky a skutečné praxe z péče o seniorskou populaci by měly vést k prohloubení a zvýšení vzdělanostní úrovně nelékařských i lékařských pracovníků ve zdravotnictví.

Ještě před 5 lety tvořily osoby starší 65 let necelých 15% obyvatelstva České republiky. Podle projekce demografického vývoje ČSÚ by počet měl stoupnout v roce 2030 už na 23%. Tato skupina lidí bude tvořit velkou část pacientů a zdravotničtí pracovníci je budou mít ve své péči. Pro specifický přístup k nemocným seniorům bude nezbytné, aby pečující profese měly dostatek kvalitních informací, znalostí, vědomostí z oborů gerontologie a geriatrie. Z tohoto důvodu byla také zaměřena témata konference ve FN u Sv. Anny na ožehavé otázky týkající se stárnutí populace. 

 

Na rozdíl od tradic asijských a dalších kultur, kde je stáří vnímáno s úctou a odkazuje na získané zkušenosti a moudrost věku, v  Evropě se často setkáváme s  předsudky, kvůli kterým se staří lidé ocitají na okraji společnosti, a to i v souvislosti s funkčními limity souvisejícími s věkem. Přitom je nutné vycházet ze skutečnosti, že stáří není nemoc.

 

Objevují se trendy rostoucí nespravedlnosti v oblasti zdraví, zmenšující se veřejné služby a krátící se výdaje pro tuto oblast vzhledem k finanční krizi. Proto je potřeba věnovat se stáří a zvláštnostem péče o seniora v plné šíři a komplexně. Musíme si umět odpovědět mimo základních otázek, jak správně o staré lidi pečovat z hlediska sociálního i zdravotnického. Tak např. zda netrpí depresemi, nebo zda nejsou ohroženi chudobou!

 

Díky moderní medicíně se lidé dožívají stále vyššího věku, ale kvalita jejich života neodpovídá vždy předpokládané úrovni společnosti. Je totiž přímo závislá nejen na zdravotním stavu, ale rovněž na společenském postavení. Starých lidí přibývá a ze sociálního hlediska je velmi důležité pochopit jejich problémy, upozornit na ně a hledat smysluplná řešení.

 

Konference si dala za úkol společně s odborníky najít odpovědi na některé otázky a pomoci dnešním i budoucím seniorům k lepším životním podmínkám.

 

Konferenci pořádal Aesculap Akademie pod záštitou a ve spolupráci s Českou asociací sester v rámci projektu MZ ČR v koordinaci s IPVZ.

www. vzdelavani-zdravotniku.cz

 

Dle TZ FNUSA

 

www.fnusa.cz

www.fnusa-icrc.org

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně