Sex a zdraví

Dny prevence HPV onemocnění 5. 11 – 11. 11. 2012


Kategorie: Pohlavně přenosné choroby 
11.listopad 2012
Ačkoliv se o lidských papilomavirech (HPV) opakovaně hovoří, znalosti u české veřejnosti o nich nejsou stále dostatečné. Z tohoto důvodu odborníci sdružení v HPV College již třetím rokem vysvětlují veřejnosti všechny souvislosti vzniku onemocnění i možnosti prevence. Preventivní péče o zdraví v České republice není zcela doceněna. Výsledkem je proto vyšší počet případů rakoviny děložního čípku u žen a dalších HPV onemocnění.

Lidských papilomavirů je více než sto typů. Zhruba čtyři desítky z nich infikují kůži a sliznice v oblasti genitálií a konečníku. Některé z nich patří  k nízce rizikovým (typy 6 a 11), na které se sice neumírá, ale výrazně znepříjemňují život. K vysoce rizikovým a velice rozšířeným patří typy16 a 18, způsobující  nádory pohlavních orgánů žen a mužů, rakovinu řiti i nádory v oblasti hlavy a krku.

 

V západní Evropě každým rokem onemocní rakovinou děložního čípku sto žen z milionu, u nás však onemocní dvojnásobný počet!. Ačkoliv gynekologové provádějí screening přednádorových stavů (plně hrazený pojišťovnami), téměř polovina českých žen toto vyšetření nevyužívá a ke svému gynekologovi na pravidelné prohlídky ani jednou za rok nechodí!

 

Screeningové programy nemohou samy HPV infekci zlikvidovat. Jejich realizace však má nesmírný význam pro včasný záchyt onemocnění. Ve spojení s vakcinací  proti HPV virům, která chrání proti onemocnění rakovinou děložního čípku a proti dalším chorobám se však stávají výbornou prevencí.

S HPV infekcí se za život setká až 80 % populace, proto se stává téměř individuálním rizikem, pokud se nevyužijí všechny možnosti prevence.

 

Je známo, že HPV u žen způsobuje karcinom děložního čípku, zevních rodidel a pochvy. Méně se ví, že papilomaviry mohou způsobit onemocnění i u mužů,  kde nákaza vede k rozvoji rakoviny penisu, výskytu genitálních bradavic (u obou pohlaví), vzniku papilomů v dýchacích cestách a ke vzniku análního karcinomu.

Děti mohou být rovněž postižené, i když nákaza HPV během porodu od matky je vzácná – může způsobit  u dítěte rekurentní respirační papilomatózu.

 

Z uvedených důvodů je nutné onemocnění způsobeném HPV předcházet. Použití kondomu není zcela stoprocentní, protože HPV se přenáší  i při nekoitálních sexuálních aktivitách. Hlavním způsobem prevence tak zůstává očkování. Největší efekt  má vakcína podaná u těch dívek, které dosud nezahájily pohlavní život, ale velký přínos má vakcína i pro již sexuálně aktivní ženy. Očkování chrání proti genitálním bradavicím obě pohlaví a podle studie provedené na 4065 mužích ve věku 16 až 26 let byla zjištěna účinnost kvadrivalentní vakcíny proti přednádorovým stavům sliznice řiti a karcinomu řiti až ve 77, 5 procentech.

 

Na TK v listopadu 2012 v Praze bylo mj. upozorněno rovněž na bezpečnost  u nás používaných vakcín, které prošly velmi přísným mechanismem testování a k jejichž použití dal svolení Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Obě vakcíny, které jsou na trhu zajistily všem  očkovaným českým ženám a dívkám několikaleté přetrvávání potřebných protilátek. (Výsledky studie publikovány v prestižním americkém odborném časopisu – Mezinárodní časopis gynekologie a porodnictví).

 

HPV College je sdružením odborníků, jejichž cílem je informovat veřejnost o nebezpečí nejčastěji pohlavně přenášeným typem virů, tzv. lidských papilomavirů i o možnostech prevence. Toto sdružení má patronku – herečku a moderátorku Terezu Kostkovou, která  publicitě sdružení a  hlavně jejímu záměru vydatně pomáhá.

Více informací i poradna specialisty na:

www.hpv-college.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně