Hubnutí - obezita

Dětská obezita vyžaduje léčbu


Kategorie: Nadváha a obezita 
22.říjen 2012
Obezita a nadváha postihují v České republice 20–30 % dětí. Přibližně dvě třetiny z nich se kilogramů navíc nezbaví ani v dospělosti, u mnohých se objevují závažné zdravotní obtíže. Proto je nesmírně důležité, aby rodiče začali řešit problémy s hmotností svých dětí včas. Nadváha a obezita neznamená pro děti a mladé lidi pouze estetický problém. Je spojena s celou řadou zdravotních komplikací, například kardiovaskulárních, metabolických, endokrinních, zažívacích, ortopedických nebo dermatologických. V neposlední řadě se děti kvůli své váze potýkají s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i vážnější psychické potíže. Léčba bývá dlouhodobá, vyžaduje individuální přístup, úzkou spolupráci s dítětem, především však s rodinou.

Pod tíhou nadbytečných kilogramů nejvíce trpí pohybový aparát. Nadváha nebo obezita způsobují, že dětské tělo má nestabilní těžiště, je neobratné, pomaleji se pohybuje, narůstá riziko pádů a úrazů. Častěji se u těchto dětí vyskytuje nesprávné držení těla – až skolióza. Více se proto také potýkají s bolestmi zad způsobenými oslabeným svalovým korzetem. Mohou je sužovat i bolesti nosných kloubů, především kolen a kyčlí.

Nadměrný příjem potravy zatěžuje rovněž mladý trávicí systém. Některé z dětí si často stěžují například na pálení žáhy nebo bolesti břicha při plynatosti a zácpě. U starších z nich může při nedostatku pohybu a sedavém životním stylu dojít i ke vzniku hemoroidů. Obézní děti se také mohou potýkat s jaterními a žlučníkovými komplikacemi, které souvisejí především s jejich nevhodnou stravou.

Nadváha a obezita postihují také srdečně cévní systém. Zvýšená hladina krevních tuků, především cholesterolu, způsobuje ucpávání cév v srdci, mozku nebo končetinách. Častěji se objevují také problémy s vysokým krevním tlakem. U dětí se rozvíjí tzv. metabolický syndrom, mnohdy i diabetes mellitus a další nemoci, které dříve bývaly typické pro střední a vyšší věk.

Ojediněle se malí pacienti musí vyrovnávat i s tzv. syndromem spánkové obstrukční apnoe, kdy dochází ke krátkým nepravidelným zástavám dechu. Rozkolísaná může být i hladina hormonů. Dívky mohou trpět tzv. hirsutismem, (například nadměrné ochlupení v obličeji), mívají nepravidelný menstruační cyklus nebo jeho vymizení. U chlapců vzniká tzv. gynekomastie, při které zduří prsní žlázy. U obou pohlaví pak může být vyšší váha příčinou dřívějšího nástupu puberty ve srovnání s jejich štíhlejšími vrstevníky. Obézní jedinci mohou trpět nízkým sebevědomím, potýkat se  s depresemi, nebo se stávat terčem šikany v kolektivu. Špatný psychický stav bývá důvodem zhoršení školního prospěchu, vyhýbání se sociálním aktivitám. Může propuknout i některá z poruch příjmu potravy, (bulimie – chorobné přejídání nebo naopak mentální anorexie).

Včasná změna jídelníčku, pravidelnost v jídle a zařazení aktivního pohybu do denních činností dítěte je nejlepší prevencí všech zdravotních i psychických komplikací spojených s nadváhou a obezitou. Váhu dítěte sleduje během pravidelných preventivních prohlídek pediatr. Podle odborníků se však tělesná hmotnost může zvýšit za velmi krátkou dobu, v mezidobí předepsaných preventivních prohlídek, proto je důležitá součinnost a průběžná spolupráce rodičů. Vhodným pomocníkem při včasném odhalení odchylek mohou být tzv. percentilové grafy dostupné např. na stránkách projektu Žij zdravě Všeobecné zdravotní pojišťovny – www.ZijZdrave.cz.

Při jakýchkoliv pochybnostech by se měl rodič obrátit na pediatra nebo dětského obezitologa. Ten provede potřebná vyšetření, na jejichž základě stanoví, zda se skutečně jedná o běžný přírůstek na váze, nadváhu či obezitu. Lékař může doporučit změny v životním stylu dítěte, případně navrhnout ambulantní léčbu. Je však nezbytné, aby se do procesu snižování váhy zapojila celá rodina. Pokud totiž nedojde ke změně v jídelníčku a životním stylu také u nejbližších příbuzných, existuje velká pravděpodobnost, že ani dítěti se nepodaří dlouhodobě váhu snížit.

U dětí či mladých lidí, kteří se potýkají s obezitou, může lékař doporučit léčbu v dětské léčebně zaměřené na léčbu obezity. Hlavním cílem nyní nově zaváděného čtyřtýdenního pobytu v lázeňské léčebně je především odstranění původních nevhodných stravovacích a pohybových stereotypů a nastavení zásadní změny životního stylu, kterou si děti odnášejí zpět do svých rodin. Vliv obezity a nadváhy na zdraví dítěte a způsob, jak s nimi bojovat v prostředí léčebného ústavu přiblížila MUDr. Blanka Kosová, vedoucí lékařka dětské Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech na TK v říjnu 2012.

 

Výhodou léčebného programu ve specializovaném zařízení je neustálá pomoc specialistů na dětskou obezitu z řad dietologů, fyzioterapeutů, psychologů a odborných zdravotních sester. Tento výborně sehraný tým, (který se mj. představil v léčebně pro dětskou obezitu v Poděbradech) pomáhá dětem nejen svou odborností, ale především individuálním přístupem ke každému malému „klientovi“  překlenout krizové období, charakterizované ztrátou motivace pro snížení váhy. Významnou posilou je i vzájemná podpora dětí samotných a síla kolektivu, který spojuje společný problém.

Denní program dětí s obezitou je v léčebně zaměřený na sportovní i rehabilitační aktivity. V průběhu školního roku nechybí ani škola, aby děti po návratu z léčebny plynule navázaly na školní vyučování. Každý den začíná ranní rozcvičkou v tělocvičně nebo v zahradě léčebny. Následují dopolední individuální procedury, programy a cvičení, do kterých jsou děti střídavě rozdělovány podle stupně obezity a přidružených diagnóz.

Speciální denní cvičení pro děti s obezitou se dělí na úvodní zahřívací část, následují náročnější cviky na protažení a posílení, v závěru pak cviky na zklidnění pro snazší přechod do dalšího programu. Pod dohledem balneologické sestry probíhají uhličité, perlivé a vířivé koupele s následným odpočinkem v relaxační místnosti. Tyto procedury napomáhají kvalitnímu prokrvení pokožky celého těla s následnou podporou procesů zbavujících tělo tukových deposit v podkoží.

Obézní děti, které jsou v rekonvalescenci nebo trpí nějakým pohybovým handicapem, se zúčastňují protahovacího a posilovacího cvičení na uvolnění svalově kloubního aparátu v teplém bazénu pod dohledem fyzioterapeutek. Dvakrát týdně všechny děti absolvují hodinovou lekci aqua-aerobiku nebo volného plavání se soutěžemi.

Po obědě následuje denně polední klid a volný program. V letních měsících a za dobrého počasí mohou děti využít zahradu léčebny ke sportovním aktivitám. Malé děti od 2 do 6 let v doprovodu maminek mají k dispozici i houpačky a pískoviště. Část dětí absolvuje 2x týdně cvičení v posilovně, na které navazuje relaxační procházka. Ostatní zařazují v pozdním odpoledni vycházky s krátkou či delší trasou podle fyzické kondice.Cvičení je vždy vedeno fyzioterapeutkami. Po večeři mají děti ještě možnost zatančit si 1-2x týdně oblíbenou zumbu.

Nedílnou součástí změny životního stylu je  úprava jídelníčku, jak již bylo uvedeno. Děti se stravují 6x denně. Bohatá a kaloricky vyvážená strava je zastoupena základními živinami, tj. cukry, tuky a bílkovinami ve správném poměru a složení, s důrazem na nezbytnost ovoce a zeleniny, ryb a dalších součástí, které jsou v domácím prostředí často opomíjeny. Pokud mají děti do 6 let věku doprovod matek, jídelníček je i pro ně stejný.

Úspěch léčby záleží na rodičích. Pro některé malé pacienty může být zvládnutí nově nastoleného stravovacího a pohybového režimu v léčebně obtížné, zejména v počátcích pobytu. Záleží vždy na osobnosti každého dítěte a jeho schopnosti přizpůsobit se změnám. Čím dříve si však dítě zvykne na nový režim, tím dříve se mohou dostavit výsledky. Někteří rodiče si však bohužel rizika u svých dětí uvědomí až ve chvíli, kdy je dítě ohroženo komplikacemi.

www.detska-lecebna.cz

www.lazne-podebrady.cz

www.amic.cz

www.zijzdrave.cz

Autor: zpracováno redakčně