Prostata

Novinky v léčbě zvětšené prostaty na Urologickém oddělení Thomayerovy nemocnice


Kategorie: Prostata 
21.červen 2012
Urologické oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Krči má v rámci České republiky jedny z nejrozsáhlejších zkušeností s použitím laserů při terapii celé řady urologických onemocnění. Je proto přirozené, že je tato nová laserová technologie zaváděna mezi prvními právě na tomto pracovišti. Nová laserová technologie výrazně zkracuje pobyt pacienta v nemocnici. Zákrok lze provádět i u rizikových pacientů, kde by byla tradiční operace komplikovaná nebo i zcela vyloučená.

Benigní hyperplazie prostaty (BHP - nezhoubné zvětšení prostaty) je častým onemocněním    mužů starších 50 let a vede k potížím s močením projevujícím se slabým močovým proudem, nutností tlačit při močení, častým nucením na močení a nutnosti močit v noci. Většina pacientů s BHP je svým lékařem nejprve léčena podáváním léků. Pokud však tato léčba není dostatečně účinná nebo pokud dojde k dalšímu zhoršování příznaků či dokonce zástavě močení, pak je doporučeno provést operaci prostaty.

Díky novému laserovému přístroji, který nyní Urologické oddělení TN má, může být zavedena nová metoda minimálně invazivní léčby nezhoubného zvětšení prostaty.

 Fotoselektivní vaporizace prostaty (PVP) pomocí laseru Greenlight je jedna z možností operační léčby benigní hypertrofie prostaty. Jedná se o  minimálně invazivní zákrok prováděný z přístupu přes močovou trubici. Výkon je možné provést jak v celkové anestézii, tak v šetrnější svodné anestézii (pomocí injekce do páteře s umrtvením dolní poloviny těla).

Po výkonu má pacient zavedenou močovou cévku obvykle jen 1 den. Doba pobytu v nemocnici je tak velmi krátká. Běžnou činnost je možné provádět většinou po několika dnech od výkonu, větší fyzickou námahu je lépe asi o 3 - 4 týdny odložit. Sexuální aktivita je možná po 2 - 4 dnech od výkonu. Celková doba rekonvalescence je obvykle 3 - 4 týdny.

Laserová technologie výrazně zkracuje pobyt pacienta v nemocnici, pooperačně zavedená cévka může být odstraněna již několik hodin po operaci a riziko nežádoucích vedlejších účinků je velmi malé. Významně se zkracuje i celková rekonvalescence a návrat pacienta k běžným každodenním aktivitám. Velkou výhodou je, že zákrok lze provádět i u rizikových pacientů (např. pacienti na antikoagulační terapii, polymorbidní pacienti ap.), kde by mohla být tradiční operace obtížnější nebo i zcela vyloučená.

Zavedením laserové technologie GreenLight™ XPS do klinické praxe nabídne Thomayerova nemocnice svým pacientům léčebný standard, který je běžný na špičkových klinikách ve světě, jako jsou mimo jiné například King’s College Hospital v Londýně, Mayo Clinic, UCLA, Univerzitní klinika LMU Mnichov a další.

www.ftn.cz

Autor: zpracováno redakčně