Novinky ze zdravotnictví

Nový transplantační zákon by měl zvýšit zájem Čechů o dárcovství


Kategorie: Novinky ze zdravotnictví 
16.duben 2012
Naději a důležitou podporu pacientům, kteří čekají na transplantaci, poskytuje nejen tým ošetřujících lékařů a nejbližší rodina. Důležitou roli hrají i další lidé, kterým není osud ostatních lhostejný – dárci orgánů. Jejich počet je však u nás stále nedostatečný, počet čekatelů na transplantaci se přitom každoročně zvyšuje. Zvrátit tuto nepříznivou situaci by měl nový transplantační zákon, který byl připraven odborníky ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a Koordinačním střediskem transplantací a který v nejbližší době projedná vláda. Zároveň u nás již druhým rokem probíhají školení dárcovských konzultantů, kteří mají tuto problematiku na starosti v jednotlivých nemocnicích.

V České republice zachránilo v uplynulém roce 2011 život druhému člověku celkem 255 dárců orgánů. Ačkoliv odborníci zaznamenali zvýšení počtu živých dárců (v roce 2011 se jednalo o 40 dárců oproti 27 v roce 2010), pokles nastal v případě dárců zemřelých. Transplantace přitom není nijak výjimečný zákrok, jak by se mohlo na první pohled zdát. V roce 2011 provedli čeští lékaři celkem 553 transplantačních výkonů. Nejčastěji šlo o transplantaci ledviny (celkem 332 případů). Na čekací listině však stále zůstává zhruba 700 lidí.

Příčin poklesu dárců může být hned několik. V posledních letech se například podařilo významně snížit úmrtnost na českých silnicích a zároveň zkvalitnit péči v  traumacentrech. Na druhou stranu odborníci upozorňují, že v řadě nemocnic neumějí zatím zdravotníci zcela využít dárcovský potenciál.

Ředitel Koordinačního střediska transplantací MUDr. Pavel Březovský upozorňuje, že je důležité, aby lidé měli o dárcovství orgánů co nejvíce informací, věděli o jeho přínosech a neměli obavy založené na nepodložených mýtech. Pro dárcovství orgánu platí přísná etická kritéria a jsou dodržována bezpečnostní pravidla vycházející z české i mezinárodní legislativy.  

Snahou je oslovit nové potenciální dárce, kteří by pacientům čekajícím na transplantaci dali novou naději na život. Nově připravený transplantační zákon má dárcům orgánu například poskytnout výhody a kompenzace za čas strávený v nemocnici či úhradu léků, které musejí kvůli odběru orgánu užívat.

Návrh se věnuje i darování orgánů od zesnulých osob. Jako poděkování zemřelému člověku, který si „nevzal své orgány do nebe“, by měli pozůstalí získat finanční příspěvek na zařízení pohřbu. Zákon by měl také nově umožnit odběr orgánů u cizinců za stejných podmínek jako u občanů ČR. Využíváni by mohli být rovněž tzv. marginální dárci, například lidé ve vyšším věku či se vzácnými chorobami.

Na lepší identifikaci potenciálních dárců by se také měli více podílet dárcovští konzultanti. V loňském roce absolvovalo 17 lékařů z jednotek intenzivní péče speciální vzdělávací kurzy, v letošním roce by pak mělo být proškoleno dalších 68 odborníků. Koordinátoři se podílejí nejen na zvýšení dárcovského potenciálu, ale dbají i na dodržování veškerých zákonných pravidel souvisejících s dárcovstvím, komunikují s rodinou pacienta a spádovým transplantačním centrem.  

 

 Transplantace je léčebný zákrok, během něhož orgán dárce částečně nebo úplně nahradí nefunkční orgán pacienta-příjemce. Běžně se provádí transplantace ledvin, srdce, jater, plic a slinivky břišní. Specifickým typem je transplantace tkání a kostní dřeně. V České republice se provádějí v sedmi transplantačních centrech: v pražském IKEMu a Motole,
v Brně, Ostravě, Olomouci, Hradci Králové a Plzni.

  

 Dle TZ MUDr. Pavla Březovského, MBA , ředitele Koordinačního střediska transplantací , Praha                                                                                                       

www.kst.cz                                                                                                                        

Autor: zpracováno redakčně