Očkování dětí

Očkování proti HPV je pro třináctileté dívky od dubna 2012 zdarma


Kategorie: Očkování dětí 
23.březen 2012
Na TK 21. března 2012 byli přítomní seznámeni s novinkou, totiž, že třináctileté dívky, které se chtějí ochránit proti rakovině děložního čípku, mají očkování proti lidským papilomavirům (HPV) od 1. dubna 2012 hrazené zdravotními pojišťovnami.Určeno dívkám, kterým bude první dávka aplikována nejdříve v den dovršení třináctých narozenin a nejpozději den před jejich čtrnáctými narozeninami.

Dívky si mohou vybrat ze dvou vakcín, které jsou v současné době na českém trhu. Vakcína Cervarix je plně hrazena zdravotními pojišťovnami a chrání proti virům HPV 16 a 18 (bivalentní vakcína). Další vakcínou je Silgard, chránící proti virům HPV 6, 11, 16 a 18 (kvadrivalentní vakcína). Na tuto vakcínu si dívky musí doplatit částkou 300 korun za dávku, přičemž je třeba tří dávek. Silgard zabírá proti širšímu spektru onemocnění – kromě rakoviny děložního čípku má prokázanou účinnost proti genitálním bradavicím, přednádorovým změnám na zevních rodidlech a pochvě. O výběru vakcíny se zájemkyně mohou poradit se svým pediatrem nebo gynekologem.

Návrh, že očkování proti HPV bude dívkám ve věku 13 -14 let hrazeno zdravotními pojišťovnami, byl v loňském roce schválen Poslaneckou sněmovnou ČR a Česká republika se tak zařadila k řadě zemí světa, které očkování proti HPV zahrnuly do svých národních očkovacích programů.

Ačkoliv rakovině děložního čípku je možné předcházet, její výskyt v ČR je až dvojnásobný ve srovnání s jinými vyspělými evropskými státy. Varující je také trend vzestupu dalších onemocnění, které způsobují viry HPV. Dle dostupných dat se například výskyt genitálních bradavic za poslední dekádu zvýšil čtyřnásobně, a to zejména u mladých lidí.

Onemocnění způsobená lidským papilomavirem představují závažný zdravotní problém a ohrožují ženy i muže. Vakcína proti HPV poskytuje ochranu před karcinomem děložního čípku, vulvy, pochvy (penisu u mužů), před genitálními bradavicemi. Chrání i před dalšími  vážnými chorobami, např. ca hrtanu, plic (jejich četnost stoupá!), jak upozornil ve svém sdělení  předseda České gynekologické a porodnické společnosti MUDr. Vladimír Dvořák.

„HPV infekce může způsobit  onemocnění nádorová, která, jsou-li odhalena pozdě, ohrožují zdraví i život nemocného, ale také o choroby, které život přímo neohrožují, ale působí svému nositeli značná strádání. Těch druhých jmenovaných je dokonce v populaci mnohonásobně více než těch zhoubných,“ doplňuje MUDr. Vladimír Dvořák. Očkování proti HPV by podle něj v horizontu 15 -20 let mohlo vést ke snížení výskytu rakoviny děložního hrdla.

Zároveň se doporučuje  nezanedbávat pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa. Nádory a přednádorové stavy se mohou objevit i u osob vakcinovaných – riziko výskytu těchto stavů je u nich proti neočkované populaci ale výrazně sníženo..

Pro oživení rakovina děložního čípku, genitální bradavice a další HPV onemocnění vznikají v důsledku infekce lidskými papilomaviry. Existuje více než 120 typů těchto virů. Napadají různá místa na těle mužů i žen a způsobují řadu komplikací, které mohou významně snížit kvalitu života nebo dokonce vážně ohrozit lidské zdraví. V 70 % mají výskyt rakoviny děložního čípku na svědomí HPV 16 a 18. Proti těm chrání obě vakcíny – Cervarix i Silgard. Silgard má navíc prokázanou ochranu proti nádorům zevních rodidel, pochvy, penisu i rekta. Vakcína je účinná také proti nízkorizikovým HPV typům 6 a 11, které mají na svědomí mj. také postižení genitálními bradavicemi, jak už bylo uvedeno.

Jejich výskyt se dle statistiky Dermatovenerologické kliniky 2 LF UK a FN Na Bulovce Praha zvýšil za posledních deset let dokonce čtyřnásobně. Ve Velké Británii dokonce stouply náklady na léčbu genitálních bradavic natolik, že v rámci národního očkovacího programu nahradili původně zvolenou vakcínu Cervarix  vakcínou Silgard. Významnou roli v tomto hrál právě poměr nákladů na léčbu k nákladům na vakcinaci.

Vakcínu proti rakovině děložního čípku a dalším HPV onemocněním do této doby  alespoň částečně hradily starším dívkám některé zdravotní pojišťovny. Některé z nich budou ve svých programech pokračovat.

„Ačkoliv chlapci nemohou využít hrazené vakcinace, odborníci doporučují očkování proti HPV i pro ně. Dokud chlapci nebudou očkováni, virus se bude šířit pochopitelně dál“, sdělil MUDr. Pavel Neugebauer, předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. Chlapci mohou být očkováním rovněž chráněni proti celé řadě nebezpečných či nepříjemných onemocnění,  z nichž některá jsou velice častá a  jejich léčba je velmi frustrující.

www.hpv-college.cz

www.medicahealthworld.cz

 

Autor: zpracováno redakčně