Hubnutí - obezita

Nový přípravek pro snížení nadbytečné hmotností


Kategorie: Možnosti řešení obezity 
02.březen 2012
Rostoucí počty lidí s nadváhou a obezitou svědčí o tom, že snížení hmotnosti a udržení dosaženého váhového úbytku není vůbec jednoduché.. Proto je vítána každá účinná a bezpečná metoda, která pacientům pomůže se zbavit přebytečných kilogramů. Takovým pomocníkem, jehož účinky ověřily klinické studie, je přípravek Obesimed® Forte, který je v současnosti uváděn na evropský a současně i český trh a byl představen na TK 28. února 2012 v Praze.

 Snižování hmotnosti je běh na dlouhou trať. Důležitou roli v tomto náročném procesu hraje vedle úpravy příjmu a výdeje energie hlavně motivace a vůle. Důvody k hubnutí mohou být především zdravotní potíže, ale i zlepšení kvality společenského a rodinného života, touha po nabytí zdravého sebevědomí . Dodržet stanovený redukční režim se však skládá z mnoha každodenních rozhodnutí a postupných krůčků. Selhat lze na každém z nich.

Se sestavením individuálního programu hubnutí pomůže odborník. Výborné výsledky přináší využití tzv. kognitivně-behaviorální terapie. Sestavení redukčního jídelníčku není jednoduché. Strava musí při sníženém množství energie obsahovat ve správném poměru všechny základní živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky), minerální látky, stopové prvky i vitaminy, a to s ohledem na hmotnost, věk, zdravotní stav a pohybové aktivity hubnoucího. Pokud se člověk rozhodne a má motivaci, pak je schopen udělat nezbytnou změnu - ve skladbě jídla, stravovacích zvyklostech, přidá pohybovou aktivitu - a hubne. Dodržovat denní redukční režim při plném pracovním vytížení a především ve fázi udržování dosažené snížené hmotnosti však bývá velice náročné..

V současnosti přichází na trh nový přípravek Obesimed® Forte společnosti Pharma Avalanche*, který pomáhá dodržet snížený příjem stravy bez hladovění a stresu. Je ve formě kapslí, které obsahují směs vysoce viskózních polysacharidů, které vzájemně násobí své účinky.

Kapsle se užívají alespoň půl hodiny před jídlem a zapíjejí dostatečným množstvím tekutiny (330 až 500 ml). V žaludku až stonásobně zvětší svůj objem a vytvoří vysoce viskózní gelovou matrici, která se smísí  s jídlem. Tím je dosaženo nejen pocitu sytosti při daleko menší porci než obvykle, ale také zpomalení procesu trávení a zamezení prudkých výkyvů hladiny cukru v krvi. Bylo dokonce dosaženo i úpravy množství cholesterolu v krvi.

Přípravek usnadňuje kontrolu nadměrné chuti k jídlu, pomáhá omezit množství jídla, rychleji a na delší čas zahání pocit hladu. Přípravek je vhodný pro osoby s nadváhou a obezitou, které mají problém dodržovat redukční jídelníček, trpí často pocitem hladu či po jídle se necítí zcela sytí, případně jsou závislí na sladkém (sacharidech). První zkušenosti v ČR s novým přípravkem získali pacienti obezitologické ambulance VFN pod vedením primáře MUDr. Petra Suchardy., který na TK rovněž upozornil, že některé přípravky  k léčbě obezity byly staženy pro nedostatečnou bezpečnost (návyk) nebo malou účinnost.

Intenzivní farmaceutický vývoj přináší nové směsi polysacharidů, které s vodou vytváří vysoce viskózní gel a jejichž perspektiva v léčbě obezity se zdá být velice slibná. Kapsle zapité dodatečným množstvím vody užité půl hodinu před jídlem zaplní část žaludku a člověk se cítí sytý i po daleko menší porci jídla. Obesimed®Forte je první z takových prostředků dostupný i u nás a publikované výsledky jsou velmi zajímavé. Za základní poznatek považuje prim. Sucharda  zkušenost, že bude dobré začínat dávkou 3 x 1 kapsle a podle potřeby a tolerance zvyšovat.

Přípravek obsahuje  Omtec19®, OmtecX®, Amylum Solani, Hypromellose (E464), Oleum Helianthus, Titanium oxide (E171). Omtec19® a OmtecX® – patentovaná kombinace vysoce čistých, přírodních, viskózních polysacharidů, které navzájem násobí své účinky. Kapsle po zapití vodou absorbuje více než stonásobek svého objemu. Jakmile se v žaludku rozpustí, vzniká vysoce viskózní stabilní gelová matrice, která zaplní větší část žaludku. Přípravek působí i prebioticky a zlepšuje tak vyprazdňování. Neobsahuje alergeny. Vhodný i pro vegetariány. Dávkování: 3krát denně 2 kapsle, 30 minut až hodinu před každým jídlem zapít vodou (min. 330 – 500 ml). Účinná dávka na osobu se může lišit, rozsah 1 až 2 kapsle v jedné dávce do maximální dávky 3krát denně 6 kapslí.

 Nežádoucí je, že se zřídka mohou vyskytnout mírné žaludeční či střevní potíže, které však většinou po několika dnech zmizí. Kontraindikace: Osoby do 18 let věku, přecitlivělost na jednu nebo více složek, stenóza jícnu, závažná onemocnění a po operacích gastrointestinálního traktu, těhotenství nebo kojení.

Přípravek zpomaluje rychlost vstřebávání potravy a totéž se může stát s léky. Perorální léky musí být užívány 1 hodinu před nebo 4 hodiny po užití kapsle. Doporučuje se zařadit denně doplněk stravy obsahující multivitaminy a minerální látky. Balení: (3 blistry – 42 kapslí) je určeno na týdenní léčbu. Uchovávat při pokojové teplotě (15 – 25 °C), na suchém a tmavém místě, v původním balení, mimo dosah dětí. Přípravek je v lékárnách od počátku února.

www.obesimedforte.cz

www.yourcomm.cz

www.hledamzdravi.cz

 

*Společnost Pharma Avalanche vstoupila v lednu 2012 znovu na trh České republiky a navázala tak na své předchozí působení v letech 2000 –2005. Při této příležitosti navázala úzkou partnerskou spolupráci s organizacemi Stob Obezitě (STOB klub) a Nordic Walking Live..

Autor: zpracováno redakčně