Knižní recenze a anotace
Kuchařka lékařů českých
Unikátní
kuchařka představuje 52 význačných českých lékařů
prostřednictvím jejich esejů o jídle a vztahu k němu, ale
také o životě. Autoři uvádějí svá oblíbená jídla a seznamují čtenáře
s jejich recepty. Lákavá vyobrazení doporučených pokrmů jsou skvělým
povzbuzením chuti k jídlu.
Úvodní
slova garanta a spolueditora Štěpána Svačiny jsou mj. profesionálním
upozorněním, že až tři čtvrtiny chorob jsou zaviněny výživou. Přesto je patrno
z uvedených receptů oblíbených jídel autorů, s jakou radostí ze života
a chutí předávají své zkušenosti z vynikajících pokrmů, sice ne vždy
dietních, ale zamilovaných – ze zcela odlišného oboru – totiž
z kulinářství!
Krátký
životopis s fotoportrétem autora, jeho názor na život a vztah k jídlu
na počátku každé kapitoly a u každého jeho receptu přibližuje čtenáři mj. také
osobnost lékaře v jakési nové a nezvyklé „člověčí
podobě“.
Autoři
jsou řazeni abecedně. Životní vzpomínky, pestré zážitky z cest, přiznání
zamilovaných jídel jsou předehrou k uvedení vlastního oblíbeného receptu.
Autoři brali inspiraci většinou z rodinných tradic. Pokrmy exotičtější
často spíše dokumentují navštívenou zem než slast z nezvyklých chuťových
prožitků. Pochopitelně nechybí ani chvála vína!
.
Publikace
není jen speciální kuchařkou, ale i určitým obrazem soukromí jednotlivých
osobností, což knize dodává originalitu. Prozrazuje, že lékaři jedí
rádi, jídla a klidného stolování v kruhu rodinném si většinou váží
a někteří i velice rádi vaří. Vynikající obrázky hotových pokrmů
výborně dokreslují předkládaný text. Recepty jsou osvědčené a autorům
chutnaly.
Tím, že
je kniha psána velice čtivě a „s chutí“, má reálný předpoklad se stát navíc
odpočinkovou literaturou i inspirací pro všechny, kteří si umějí vážit – právě
tak jako autoři – nejen dobrého jídla, ale i dalších životních
hodnot.
Nutno
konstatovat, že záměr editorů, autorů a všech, kteří se na podobě Kuchařky
podíleli, se vydařil.