Úrazy dětí

Všeobecná zdravotní pojišťovna radí dětem: Neriskuj to!


Kategorie: Úrazy dětí 
05.prosinec 2011
Začíná sezóna zimních sportů a s ní souvisí i řada dětských úrazů na lyžích, snowboardech, bruslích a při dalších sportovních aktivitách spjatých se zimním obdobím. V nemocnicích skončí s úrazem každoročně 25 tisíc dětí ve věku do čtrnácti let a drtivá většina je spojená právě se sportem. Také proto přišla Všeobecná zdravotní pojišťovna s preventivním projektem nazvaným Neriskuj to! (o kterém jsme již informovali v souvislosti s letními sporty). Cíl je vysvětlit dětem a jejich rodičům, že na lyže, na snowboard, ale i na kolo se musí vždy vybavit přilbou a chrániči.

Podle statistik National Ski Areas Association (NSAA) se nejvíce zimních úrazů stane při skiboardingu – jízdě na krátkých lyžích (8 z tisíce), na druhém místě je snowboarding (3,5 z tisíce), následuje sjezdové lyžování (1,74 z tisíce) a telemark (0,41 z tisíce). Obzvláště v případě snowboardingu a sjezdového lyžování si děti, a zejména pak rodiče, neuvědomují, že nejde o běžný rekreační sport. Na tuto aktivitu je třeba být dobře fyzicky připravený a nesmí se zapomínat ani na vhodné ochranné doplňky a přilbu, zvláště nyní, kdy začátečníků snowboardistů stále přibývá.

Podle průzkumu na internetových stránkách www.neriskujto.cz používá ochranné doplňky a přilbu při sportování 75 % dětí. Celkem 44 % z nich k používání ochranných doplňků přistoupilo na nátlak rodičů, 40 % dětí přesvědčil o jejich používání až první pád či zranění. Více než polovina dětí uvedla, že již při svých sportovních aktivitách byla zraněna, z toho 20 % vážně.

Projekt Neriskujto.cz nejsou jen internetové stránky, ale také BMX a in-line show. V průběhu prvního říjnového týdne se přibližně dvě tisícovky dětí ze základních škol v Pardubicích, Českých Budějovicích, Praze, Brně a Liberci zúčastnily exhibice jízdy na BMX kole a in-line bruslích. Profesionální sportovci ze světa adrenalinu školákům ukázali, že ani oni nejezdí bez přilby a chráničů. Děti získaly základní informace o jednotlivých sportech, jaká jim při nich hrozí zranění, jak ošetřit úraz a spoustu dalších zajímavostí. Na stránkách www.neriskujto.cz mohou děti zhlédnout tři edukační videa, zopakovat si základy poskytování první pomoci. Čeká je tu také soutěž o přilbu, rukavice či chrániče.

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně