Hubnutí - obezita

Vzrůstající počet obézních dětí je varujícím fenoménem současnosti


Kategorie: Nadváha a obezita 
05.září 2011
Zvyšující se podíl dětí s nadváhou a obezitou je jedním ze zdravotních i sociálních problémů současné společnosti. Proto se jimi zabývají odborníci v ČR, EU i v zámoří. Průzkumy Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR navíc varují, že zhruba třetina obézních dětí předškolního věku a polovina obézních školáků má problémy se svou váhou i v dospělosti. Nejúčinnější prevenci mají přitom v rukou jejich rodiče a škola. Je to především pohybová aktivita a racionální stravování.

Vedou-li rodiče své děti ke sportu a pohybu vůbec od útlého věku, obezita tyto děti nejspíš neohrozí. Díky správným návykům se budou pohybovat rádi, a předejde se tak i jejich „závislosti“ na počítači a televizi. Důležitá je rovněž nabídka sportovního vyžití ve školách. Dvě hodiny tělesné výchovy v rámci školy prostě nestačí. Odborníci z preventivního programu VZP ČR Žij zdravě poukazují na to, že sport v dětském věku je dokonce vhodnější prevencí proti nadbytečným kilům, než omezování v jídle. Navíc je všeobecně známo, že právě v dětském věku žádné tzv. účinné redukční diety neexistují!. Důležitá je skladba jídelníčku, omezení sladkých nápojů a sladkostí vůbec.

 

Protože školní sportování a hodiny tělesné výchovy děti často nebaví a bojkotují je, je potřeba zajistit jim takovou pohybovou aktivitu, která je bude skutečně bavit. Ať už jde o venkovní hry s kamarády nebo organizovaný sportovní kroužek po škole.

 

Dítě ovšem není dobré příliš nutit. Výhodnější je nalézt takovou pohybovou aktivitu, která dítě zaujme a bude se jí věnovat. Jinak se jedinec často dostává do bludného kruhu, ze kterého se jen obtížně vymaní. Spíše volí zábavu u počítače, začíná nabírat na váze, s rostoucí hmotností se hůře pohybuje, dokonce bývá svým vrstevníkům svou neobratností pro smích a  pohybu se proto zcela vyhýbá.

 

O problematice podrobně hovořila 2. 9. 2011 na Akademii VZP s názvem  „Zdravěji do nového školního roku“  MUDr. Jitka Kytnarová z  Kliniky dětského a dorostového lékařství z Prahy Ke Karlovu.  Když se problémy s nadváhou nebo obezitou vyskytnou, na důležitosti získává výzva - jít dítěti příkladem. V dětském věku je totiž léčba obezity léčbou celé rodiny. Rodič musí být dítěti nejen rádcem a pomocníkem, ale  především  příkladem.

 

K pravidelnému a zdravému pohybu patří  pestrá strava a dobrá nálada. Pokud se tyto faktory spojí s pohybem,  jde o nejlepší možnou prevenci nadváhy a obezity u dětí.

 

 Projekt Žij zdravě, financovaný z fondu prevence VZP ČR, je celostátní edukační kampaň, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.

Úspěšné výsledky preventivních programů se dle odborníků očekávají až  v roce 2015!

www.vzp.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně