První pomoc

Masáž srdce je při první pomoci důležitější než umělé dýchání


Kategorie: První pomoc 
16.březen 2011
Každý z nás má v povědomí zaznamenáno, že když najde na ulici nehybného člověka, který nedýchá a jemuž netluče srdce, je třeba zahájit oživování. Dlouhá léta se vyučovalo, že nejúčinnější pomocí je dýchání z úst do úst a nepřímá masáž srdce stlačováním hrudníku. Postupem času se měnily poměry, v jakých je třeba jednotlivé činnosti střídat, a také návody, jak postupovat, pokud jsme na záchranu sami, nebo když naopak máme pomocníka.

 

Pokud někdo byl svědkem takovéto příhody, dokonce se dostal do situace poskytovatele první pomoci,  dobře ví, že zachovat chladnou hlavu v této situaci není nic snadného. Vzpomenout si na poměr dechů a stlačení hrudníku, natož  převést  poučky do praxe je nelehký úkol. Při jednom zachránci je střídání dýchání a srdeční masáže vždy dost náročné. Posledním, nikoli však nevýznamným problémem je skutečnost,  že zábrany pro dýchání z úst do úst neznámému člověku mohou být tak velké, že se často neudělá vůbec nic.

 

V poslední době se však výrazně zjednodušila doporučení pro podávání první pomoci. Zcela zásadní změna je v tom, že se již doporučuje provádět pouze srdeční masáž a umělé dýchání se až na výjimky zcela vynechává. Vychází se ze zjištění, že netrénovaní zachránci obvykle nedokážou obě činnosti dobře zkoordinovat a při umělých vdeších na dlouhou dobu přerušují srdeční masáž. Plíce se tak sice naplňují vzduchem (a mnohdy ne příliš účinně), ale okysličená krev není dodávána orgánům, a celá činnost je proto zcela neefektivní.

 

Proto má srdeční masáž přednost. Plíce obsahují určitou zásobu vzduchu, která desítky vteřin postačí. Samotnou srdeční masáží dochází k pohybu hrudní stěny, při které dochází k další malé výměně vzduchu.. Smyslem opatření je udržet oběh do příjezdu odborné pomoci, která pak samozřejmě zahájí podporu všech životních funkcí. Tím odpadá také riziko a obava z přenosu různých infekčních nemocí.

 

Nutno ovšem znát správné provádění srdeční masáže. Dlaň jedné ruky  se musí položit palcovou stranou dlaně na střed hrudní kosti, na hřbet této ruky položit druhou ruku, naklonit se horní polovinou těla nad postiženého a s napjatými lokty začít rytmicky stlačovat hrudník do hloubky přibližně 6 cm. [w]

Kompletní návod a další informace o resuscitaci na

 http://www.ppomoc.cz/prvni-pomoc/deset-kroku-pro-zivot.php

http://www.kardiochirurgie.cz/novinky/-436

S dechem však je přeci jen v některých případech poskytování první pomoci začít.. Je to především u dětí, kde příčina srdeční zástavy bývá nejčastěji následkem předchozího dušení, a kde je tedy naopak počáteční prodýchnutí pacienta zcela klíčové. Stejná situace je i u dospělých, kde je zjevné, že zástavě předcházelo dušení nebo tonutí.

(omat)

Zdroj: http://www.medscape.com/viewarticle/733516

www.meditorial.cz

 

Autor: zpracováno redakčně