Hubnutí a obezita

Velikonoce a půst – tradice nebo přežitek?


Kategorie: Hubnutí a obezita 
03.březen 2011
Doba před Velikonocemi mnohé nabádá k různým půstům – především za účelem zbavení se nadbytečných kil. Jako zajímavost o vlastní tradici těchto svátků a významu postního údobí před nimi hovořil na TK počátkem března 2011 v Praze duchovní p. Lukáš Lipenský, O. Cr.

Vysvětlil historii a upozornil, proč je přípravou na Velikonoce, které jsou největším křesťanským svátkem doba postní. Přípravná postní doba  (dnes mimo redukce jídla a v určité dny vyloučení masa) by měla sloužit hlavně  k hlubšímu duchovnímu  prožití svátků a zamyšlení se nad vlastním životem a jeho smyslem.

 

Poněkud odlišný názor lékaře  na půst v 21. století přiblížil MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., který vysvětlil některé mylné představy o půstu. Půst  se  nerovná hladovění, jak se většina lidí domnívá. Lidé často považují  například pondělní hladovění za analogii půstu, snaží se pít jen vodu a vyrovnat tak vše, co během volných dní snědli. To ale vede k rychlé adaptaci  organismu a paradoxně k pozvolnému vzestupu váhy.

 

Půst  může být spíše chápán jako určitá forma odlehčení zažívacímu traktu v jídelníčku vyloučením nebo omezením příliš energetických potravin (sníží se i energie nutná na zpracování potravin), což umožní  i vyšší výkonnost při duševní práci. Energie ve formě sacharidů však je nutná! Proto se z fyziologického hlediska zdá rozumné zařazovat tzv. odlehčovací dny (převážně ovoce, zeleninu).  Vyšší příjem zeleniny a ovoce  však rozhodně není hladověním nebo dokonce půstem ve vlastním slova smyslu. Vyšší obsah vlákniny v těchto dnech má mnoho pozitivních účinků, například na peristaltiku střev. (Často  jen v těchto dnech se tak daří sníst doporučovaných 500 gramů ovoce nebo zeleniny.)

 

Lidé s různými onemocněními, jako například diabetici léčení inzulínem, musí být ale v případě půstu v jakémkoli pojetí velice opatrní. Prudká změna stravy může vést k velkým výkyvům hladiny cukru. Stejně tak u lidí léčených warfarinem, kteří náhle začnou jíst velké množství zeleniny, může dojít k prudké změně srážlivosti krve. Pokud tedy chronicky nemocný chce do svých zvyků zavést „křesťanské tradice“ i ve stravování, měl by se raději poradit se svým lékařem.

 

Jakékoli změny je třeba vždy zavádět  pozvolna, a tak jako zdraví prospěšné a vhodné  zůstává v platnosti především jíst pestrou stravu a nepřejídat se!

 

Velikonoční svátky mohou být dobrou příležitostí, jak ozdravit jídelníček, jak uvedla  PhDr. Karolína Hlavatá. S přicházejícím jarem se začíná objevovat více druhů zeleniny a také zelené natě,  které přinášejí do výživy člověka řadu důležitých látek. Tradiční velikonoční pokrmy z vajec, velikonoční nádivka a sladká jídla lze totiž také připravit tak, aby neutrpěla štíhlá linie.

 

Vejce bývají často zatracovaná a mnozí lidé se obávají  cholesterolu, který je obsažený v žloutku. Pravda o vejcích je ale trochu jiná. Tuk obsažený ve vejcích (zejména ve žloutku) je tvořen převážně prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Velká část tuků patří po chemické stránce mezi fosfolipidy, které jsou nepostradatelnou  součástí všech buněčných membrán. Mají velký význam pro nervovou a mozkovou tkáň a pro metabolismus cholesterolu.

 

Nejvýznamnějším fosfolipidem ve vejcích je lecitin. Díky vazbě cholesterolu na lecitin je cholesterol hůř vstřebatelný, proto se vajec není nutno tolik obávat. Vejce, především bílek, jsou také skvělým zdrojem kvalitních bílkovin. Vaječná bílkovina dokonce slouží jako referenční bílkovina při srovnání výživové hodnoty bílkovin v jiných potravinách. Vejce jsou také bohaté na mnohé vitamíny a minerální látky. Z vitamínů rozpustných v tucích je ve významném množství zastoupen vitamín A, vitamín D a E. Z vitamínů rozpustných ve vodě se jedná zejména o vitamín B2, B6 a B12. Ve vejcích jsou obsaženy cenné  minerály - selen, fosfor, železo, zinek a vápník.

 

(Ti, kdo se léčí s vysokou hladinou cholesterolu nebo dodržují redukční režim, by měli upřednostňovat především bílky. V praxi to znamená, že vaječnou omeletu nebo nádivku lze připravit z 1 celého vejce a dvou bílků, ze zbývajících žloutků je možno upéct třeba piškotový dort. Při tepelné úpravě vajec je nutno vědět, že tuk výrazně zvyšuje výslednou energetickou hodnotu a zhoršuje stravitelnost vajec).

K doplnění a zpestření bylo uvedeno několik inspirujících receptů a doporučeno obohatit  jídelníčkem našich předků z naklíčených luštěnin nebo obilovin.

 

Tisková konference byla součástí dlouhodobého nekomerčního projektu Žij zdravě financovaného z fondu prevence VZP. Celostátní edukační kampaň má za cíl zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako o vážném celospolečenském problému.;

Součástí projektu je internetový portál www.ZijZdrave.cz plný užitečných rad a interaktivních aplikací,  jídelníčky pro základní školy a soutěž O nejlepší školní oběd realizované ve spolupráci se Společností pro výživu.

www.amic.cz

www.vzp.cz

 

 

 



Autor: zpracováno redakčně