Hubnutí a obezita
Velikonoce a půst – tradice nebo přežitek?
Vysvětlil
historii a upozornil, proč je přípravou na Velikonoce, které jsou největším
křesťanským svátkem doba postní. Přípravná postní doba (dnes mimo redukce jídla a v určité
dny vyloučení masa) by měla sloužit hlavně
k hlubšímu duchovnímu
prožití svátků a zamyšlení se nad vlastním životem a jeho
smyslem.
Poněkud
odlišný názor lékaře na půst v 21.
století přiblížil MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., který vysvětlil některé mylné
představy o půstu. Půst se nerovná hladovění, jak se většina lidí
domnívá. Lidé často považují
například pondělní hladovění za analogii půstu, snaží se pít jen vodu a
vyrovnat tak vše, co během volných dní snědli. To ale vede k rychlé
adaptaci organismu a paradoxně
k pozvolnému vzestupu váhy.
Lidé
s různými onemocněními, jako například diabetici léčení inzulínem, musí být ale
v případě půstu v jakémkoli pojetí velice opatrní. Prudká změna stravy
může vést k velkým výkyvům hladiny cukru. Stejně tak u lidí léčených warfarinem,
kteří náhle začnou jíst velké množství zeleniny, může dojít k prudké změně
srážlivosti krve. Pokud tedy chronicky nemocný chce do svých zvyků zavést
„křesťanské tradice“ i ve stravování, měl by se raději poradit se svým
lékařem.
Jakékoli
změny je třeba vždy zavádět
pozvolna, a tak jako zdraví prospěšné a vhodné zůstává v platnosti především jíst
pestrou stravu a nepřejídat se!
Velikonoční
svátky mohou být dobrou příležitostí, jak ozdravit jídelníček, jak uvedla PhDr. Karolína Hlavatá.
S přicházejícím jarem se začíná objevovat více druhů zeleniny a také
zelené natě, které přinášejí do
výživy člověka řadu důležitých látek. Tradiční velikonoční pokrmy z vajec,
velikonoční nádivka a sladká jídla lze totiž také připravit tak, aby
neutrpěla štíhlá linie.
Nejvýznamnějším
fosfolipidem ve vejcích je lecitin. Díky vazbě cholesterolu na lecitin je
cholesterol hůř vstřebatelný, proto se vajec není nutno tolik obávat. Vejce,
především bílek, jsou také skvělým zdrojem kvalitních bílkovin. Vaječná
bílkovina dokonce slouží jako referenční bílkovina při srovnání výživové hodnoty
bílkovin v jiných potravinách. Vejce jsou také bohaté na mnohé vitamíny
a minerální látky. Z vitamínů rozpustných v tucích je ve významném množství
zastoupen vitamín A, vitamín D a E. Z vitamínů rozpustných ve vodě se jedná
zejména o vitamín B2, B6 a B12.
Ve vejcích jsou obsaženy cenné
minerály - selen, fosfor, železo, zinek a vápník.
(Ti, kdo
se léčí s vysokou hladinou cholesterolu nebo dodržují redukční režim, by
měli upřednostňovat především bílky. V praxi to znamená, že vaječnou
omeletu nebo nádivku lze připravit z 1 celého vejce a dvou bílků, ze
zbývajících žloutků je možno upéct třeba piškotový dort. Při tepelné úpravě
vajec je nutno vědět, že tuk výrazně zvyšuje výslednou energetickou hodnotu a
zhoršuje stravitelnost vajec).
K doplnění
a zpestření bylo uvedeno několik inspirujících receptů a doporučeno
obohatit jídelníčkem našich předků
z naklíčených luštěnin nebo obilovin.
Tisková
konference byla součástí dlouhodobého nekomerčního projektu Žij zdravě
financovaného z fondu prevence VZP. Celostátní edukační kampaň má za cíl
zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako o vážném celospolečenském
problému.;