Výživa a strava dětí

„Sapere“ – vědět, jak žít


Kategorie: Výživa a strava dětí 
17.leden 2011
„Sapere“ – vědět jak žít, je název nové soutěže o zdravé výživě, kterou pořádá akciová společnost Cofet pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Je určena žákům základních a středních škol. Zaměřuje se na jejich teoretické a praktické znalosti zdravého životního stylu a správné výživy. První ročník začíná 21. ledna 2011 a bude probíhat do 17. května. Konečné dvoudenní kolo proběhne v Praze.

Hlavní důvod, proč se vyhlašovatelé projektu rozhodli soutěž uskutečnit, vysvětlil MUDr. Petr Tláskal, CSc.,  předseda společnosti pro výživu  na TK 13. ledna 2011 a další odborníci.

Stále totiž narůstá počet dětí, které se řadí k výživovým problémům – to je potýkají se  většinou s obezitou, ale také s  anorexií. Česká republika je prvním  evropským státem, kde se  soutěž pořádá. Navazuje na Chartu Sapere, podle které se v Evropě školí samotní pedagogové, jejichž vyučování se soustředí na vnímání potravin všemi pěti smysly.

 (V České republice byla inspirací již proběhlá soutěž „Finanční gramotnost“, které se v prvním ročníku zúčastnilo téměř 25 000 žáků z 350 škol a  která se v tomto roce koná již podruhé.)

 

Obecně platí, pokud nemá nikdo zdravotní výživové  problémy, úloha správné výživy se podceňuje.. Děti většinou kopírují stravovací návyky svých rodičů.  Soutěž by měla  proto zábavnou formou informovat děti i jejich rodiče.

Podle expertů na výživu mohou za stále se zhoršující výživové problémy čtyři hlavní  součásti výživy :nasycené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny, dále zvýšený příjem sodíku a cukru. Ty by měly být především omezeny v denním příjmu potravy a nahrazeny zdravějšími živinami.

 

Na přelomu roku 2010 a 2011 již proběhlo velice úspěšně pilotní kolo soutěže na třech základních a pěti středních školách, kterého se  zúčastnilo celkem 166 žáků základních a 224  žáků středních škol.

 

Sapere je čtyřkolová soutěž a probíhá ve dvou kategoriích (I. kategorie ZŠ a II. kategorie SŠ).

 První  dvě kola se uskuteční „on-line“, třetí kolo bude probíhat v krajích, čtvrté bude celorepublikové a proběhne 16. a 17. května 2011 za přítomnosti odborné poroty

 

Otázky jsou rozděleny do 5 tématických okruhů, které jsou stejné pro obě  uvedené kategorie. Zahrnují  informace o základních živinách a dalších složkách stravy, dále o obalech potravin a technologiích zpracování a skladování (zahrnuje i netradiční potraviny a biopotraviny). Třetí okruh se zabývá výživou a nemocemi, včetně prevence, čtvrtý informuje o vhodném složení jídel a poslední se zaměřuje na pohyb, energii a energetickou hodnotu potravin.

 V soutěží rozhoduje správnost odpovědí a při stejném počtu získání bodů rozhoduje čas.. Žáci vybírají správnou odpověď ze čtyř daných.

 

Soutěž podporují četní partneři.

www.amic.cz

www.cofet.cz

Autor: zpracováno redakčně