Výživa a strava dětí
„Sapere“ – vědět, jak žít
Hlavní
důvod, proč se vyhlašovatelé projektu rozhodli soutěž uskutečnit, vysvětlil
MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda
společnosti pro výživu na TK 13.
ledna 2011 a další odborníci.
Stále
totiž narůstá počet dětí, které se řadí k výživovým problémům – to je
potýkají se většinou
s obezitou, ale také s
anorexií. Česká republika je prvním
evropským státem, kde se
soutěž pořádá. Navazuje na Chartu Sapere, podle které se v Evropě
školí samotní pedagogové, jejichž vyučování se soustředí na vnímání potravin
všemi pěti smysly.
(V České republice byla inspirací již
proběhlá soutěž „Finanční gramotnost“, které se v prvním ročníku zúčastnilo
téměř 25 000 žáků z 350 škol a
která se v tomto roce koná již podruhé.)
Obecně
platí, pokud nemá nikdo zdravotní výživové
problémy, úloha správné výživy se podceňuje.. Děti většinou kopírují
stravovací návyky svých rodičů.
Soutěž by měla proto
zábavnou formou informovat děti i jejich rodiče.
Podle
expertů na výživu mohou za stále se zhoršující výživové problémy čtyři
hlavní součásti výživy :nasycené
mastné kyseliny, trans mastné kyseliny, dále zvýšený příjem sodíku a cukru. Ty
by měly být především omezeny v denním příjmu potravy a nahrazeny
zdravějšími živinami.
Na
přelomu roku 2010 a 2011 již proběhlo velice úspěšně pilotní kolo soutěže na
třech základních a pěti středních školách, kterého se zúčastnilo celkem 166 žáků základních a
224 žáků středních
škol.
Sapere je
čtyřkolová soutěž a probíhá ve dvou kategoriích (I. kategorie ZŠ a II. kategorie
SŠ).
První dvě kola se uskuteční „on-line“, třetí
kolo bude probíhat v krajích, čtvrté bude celorepublikové a proběhne 16. a 17.
května 2011 za přítomnosti odborné poroty
Otázky
jsou rozděleny do 5 tématických okruhů, které jsou stejné pro obě uvedené kategorie. Zahrnují informace o základních živinách a
dalších složkách stravy, dále o obalech potravin a technologiích zpracování a
skladování (zahrnuje i netradiční potraviny a biopotraviny). Třetí okruh se
zabývá výživou a nemocemi, včetně prevence, čtvrtý informuje o vhodném složení
jídel a poslední se zaměřuje na pohyb, energii a energetickou hodnotu
potravin.
V soutěží rozhoduje správnost
odpovědí a při stejném počtu získání bodů rozhoduje čas.. Žáci vybírají správnou
odpověď ze čtyř daných.
Soutěž
podporují četní partneři.