Chřipka

Nastává období chřipky a nachlazení


Kategorie: Chřipka 
29.listopad 2010
Chřipka postihovala lidstvo i v minulosti epidemicky každý rok. Ke světovému šíření neboli pandemii může dojít po celý rok, bez ohledu na roční dobu. K pandemii dochází, pokud virus chřipky změní svoje povrchové antigeny, proti nimž nemá nikdo protilátky. Onemocnění se potom lavinovitě šíří a může postihnout značnou část světové populace.

 

K nejhorší pandemii v minulosti došlo v letech 1918-20, probíhala v několika děsivých vlnách pod názvem „ španělská chřipka„ a počet úmrtí se udával mezi 50 -100 miliony osob. Šlo zřejmě o virus prasečí chřipky, postihovala hlavně mladé lidi a nemocní umírali na chřipkový zápal plic udušením při plném vědomí. Od té doby proběhly další pandemie, většinou v určitých intervalech.

 

 Zatímco běžné  nachlazení není tak nebezpečné, lze se bránit proti němu otužováním,  pohybovou aktivitou, správnou životosprávou, vhodným oblečením, proti chřipce se lze ochránit jedině očkováním.

 

Jedná se o nejdůležitější metodou prevence chřipky a jejich závažných komplikací. Naočkování větší části populace vede k ochraně všech osob, i těch, které očkovány nebyly a to díky tzv. kolektivní imunitě. Studie na velkém počtu lidí navíc prokázaly, že očkování proti chřipce výrazně snižuje nemocnost ostatních nákaz dýchacích cest, tzv. viróz.

 

Zásadní význam má očkování proti chřipce u osob ve vysokém riziku – s vážným základním onemocněním a starších spoluobčanů, u nichž by se mělo kombinovat s očkováním proti pneumokoku. V ČR je stále nízká proočkovanost proti chřipce ve srovnání s vyspělou Evropou, jak již bylo opakovaně sdělováno. Příčinou je nejspíš nízká informovanost lidí a nepodložené názory na škodlivost očkování, které získávají na popularitě v posledních letech.

 

Odpůrci očkování by neměli spoléhají na léky proti chřipce – antivirotika, jejichž účinek zdaleka není tak jistý. Tyto léky mohou vytvářet rezistenci virů chřipky na tuto léčbu a pak jsou neúčinné! 

 

 Novinkou letošního očkování proti chřipce  je  nová forma očkování proti chřipce, tzv. intradermální vakcína, o které jsme již informovali  Očkovací látka se aplikuje do kůže.

Složení vakcíny je stejné, jako u sezónní chřipkové vakcíny pro letošní rok, ale díky lepší tvorbě protilátek  má tato vakcína 5x menší objem, tedy místo 0,5 ml je její obsah 0,1 ml.

 

Pro lidi do 60 let má nová vakcína ze stejného důvodu i menší obsah antigenu při stejném, nebo lepším účinku. Jehlička, kterou se očkuje, je dlouhá pouze 1,5 mm a je tedy 10x kratší oproti původní jehle a je i skoro o polovinu tenčí. Aplikace této očkovací látky je proto téměř bezbolestná.

 

Tato forma vakcíny je dostatečně vyzkoušená ve studiích s velkým počtem dobrovolníků. Nová forma vakcíny je již na trhu a k dispozici by měla být u praktických lékařů a v očkovacích centrech.

Závěrem lze shrnout – očkování proti chřipce je bezpečné a nemívá vedlejší účinky, je pro každého dostupné a v řadě případů na něj přispívají zdravotní pojišťovny. Ve srovnání s onemocněním chřipkou je i u mladých lidí bez dalších zdravotních komplikací jeho riziko neměřitelné.

 

„Nyní je nejvyšší čas dát se očkovat a navíc letos poprvé si vybrat formu očkování“,  dle slov MUDr. Stanislavy Šimkové, z Očkovacího centra při infekčním odd. Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze, která.uvedla na listopadové TK v Praze.

  www.ftn.cz

Autor: zpracováno redakčně