Sex a zdraví

Výsledky celorepublikového výzkumu sexuálního chování


Kategorie: Sex a zdraví 
11.říjen 2010
Nový celorepublikový výzkum sexuálního chování realizovaný společností STEM/MARK ve spolupráci se Sexuologickým ústavem 1. LF UK a VFN Praha přinesl mnoho aktuálních poznatků. Výsledky uvedl počátkem října 2010 na TK v Praze profesor PhDr. Petr Weiss, PhD. Téma doplnil MUDr. Karel Kočí, CSc., který upozornil na závažnost a širší problematiku poruch erekce u mužů. Celý blok věnovaný výzkumu sexuálního chování rozšířil MUDr. Zlatko Pastor svým sdělením o sexualitě současné ženy.

Celorepublikový výzkum odpověděl na řadu otázek týkajících se sexuálního chování u partnerských vztahů, odtabuizování  problematiky sexu, byly dány odpovědi na spokojenost se sexem v partnerském životě, na vliv sexu na vztah a rodinu a další. Zajímavé byly údaje  týkající se poruch erekce. Téměř 23 % mužů přiznává poruchu erekce. Ze závěrů rovněž vyplynulo, že s přibývajícími centimetry v pase se zvyšuje riziko poruchy erekce.

 

Dle uvedených dat 54 % mužů ve věku 35 – 65 let trpí lehčí či těžší formou této poruchy. Poruchy erekce však nelze brát, dle sdělení MUDr. K. Kočího na lehkou váhu.  MUDr. Kočí uvedl rozsáhlé důsledky těchto poruch, například deprese, ztrátu sebedůvěry i partnerské konflikty. Nepoměr  přiznání mužů, že trpí poruchou erekce a skutečností – je alarmující. Muži často hledají různé výmluvy, aby se mohli sexuálnímu aktu vyhnout a nechtějí si problém přiznat. (Ženy se vymlouvají většinou na únavu.)

 

Poruchu erekce (erektilní dysfunkci - ED) nelze proto podceňovat. Je velice často zdravotním indikátorem a může být prvním klinickým projevem závažného onemocnění jako je cukrovka, nádor prostaty nebo kardiovaskulární onemocnění. (Muži si nyní mohou sami orientačně otestovat erekci, speciální pásek je možné si objednat (bezplatně) na www.lecba-erekce.cz)

 

Vzhledem k tomu, že se také sexualita ženy s novou pozicí v současné společnosti změnila, stává se důležitým partnerem muže i v jeho problémech – při poruchách erekce. Dle slov MUDr. Pastora je to totiž právě žena, která může pomoci partnerovi s řešením těchto obtíží a donutit ho včas vyhledat lékařskou pomoc.

 

Na TK byly představena rovněž publikace profesora Weisse: Sloupky o sexu (40 úvah o sexu a vztazích) doplněna vtipnými karikaturami Vladimíra Jiránka. Kniha bude slavnostně pokřtěna 5. listopadu 2010  v 15. hodin v Knihkupectví Anděl (Neoluxor).

 

www.vyzkum-sexualniho-chovani.cz

www.lecba-erekce.cz

www.yourcomm.cz

www.petronius.cz

Autor: zpracováno redakčně