Výživa a strava dětí

Jízda kuchařů pro správné stravování do škol již potřetí


Kategorie: Výživa a strava dětí 
11.červen 2010
V průběhu června a prosince letošního roku proběhne na českých základních školách a gymnáziích celkem deset zastávek třetího ročníku Jízdy kuchařů YesNeYes. Hlavním cílem jízdy je zvýšit povědomí o zdravém stravování mezi žáky základních škol a víceletých gymnázií a ukázat, jak snadná a přitom zábavná může být příprava zdravého jídla. Jízda je součástí projektu Žij zdravě realizovaného již od roku 2007 v rámci preventivních programů Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Jízda kuchařů YesNeYes odstartuje 22. června 2010 v Pacově odkud bude pokračovat následující den do Liberce a 24. června dorazí do Pardubic. Další zastávky v základních školách a gymnáziích z  celé České republiky se plánují na prosinec. Žáci druhého stupně budou mít možnost zhlédnout zábavnou kuchařskou show, která jim ukáže, jak snadné je připravit si zdravou, a přitom chutnou, svačinu nebo oběd. Dále na ně čeká mixování hudby, videoprojekce nového populárně naučného videa na téma zdravý životní styl, představení street dancových tanečníků a předních českých jezdců na BMX kolech.

 

Také v letošním roce budou hlavními protagonisty Jízdy kuchařů YesNeYes  již  známí Filip Sajler a Ondřej Slanina společně s předním představitelem českého street artu Zdeňkem Řandou alias Pastou. Projekt je určen nové mladé generaci. Oba nadšení kuchaři budou při svých vystoupeních názorně předvádět jak se dá jednoduše a rychle vařit z dobrých čerstvých surovin a také připomínat, že jídlo je národní kultura. Stravovacím návykům dětí a teenagerů se příliš mnoho projektů zatím systematicky nevěnuje, přestože je to klíčové pro předcházení nadváze a obezitě.(Výzkum VZP realizovaný v závěru roku 2008 ukázal, že až polovině dětí zůstává nadváha a obezita do dospělosti.)

Program jednotlivých zastávek zahrnuje krátkou teoretickou část o významu zdravé výživy a představení Rovnice zdravého života - lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít. Následuje kulinářská show ve které kuchaři připraví společně s dětmi několik jednoduchých pokrmů, dále pokračují ochutnávky jídel a kuchařské soutěže o atraktivní ceny - flash disky nebo kuchařské zástěry.

 

 Součástí programu bude rovněž taneční exhibice s ukázkami různých stylů, jakými jsou například break dance nebo street dance. Tanečníci společně s vystoupením jezdců na BMX kolech představí pohyb jako nedílnou součást zdravého životního stylu. Celý program bude doprovázen hudební show DJ Pasty.

Součástí akce je také dotazníková anketa, která zmapuje stravovací návyky dětí a  zpětně ověří, jakým způsobem děti  tráví svůj volný čas.

 

Na TK v červnu 2010 v Praze byli přítomní dále seznámeni s podmínkami soutěže školních jídelen z celé republiky. Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR a Společnost pro výživu vyhlašují v rámci boje proti dětské obezitě a nezdravém životním stylu českých dětí soutěž „O nejlepší školní oběd“. Soutěž probíhá od 12. května až do 31. července 2010 v rámci projektů Žij zdravě a YesNeYes dle daných podmínek. Vyhodnocení finalistů bude 27. října v Praze porotou odborníků. Pro výherce jsou připraveny finanční prostředky, které věnuje VZP k nákupu libovolného zboží dle potřeb školní kuchyně.

 

Úspěšné recepty, finálové obědy, přímá tvorba jídelníčků, hry a mnoho dalších novinek zájemci naleznou na webových stránkách.

www.Zijzdrave.cz

www.YesNeYes.cz

www.spolvyziva.cz

www.vzp.cz

www.amic.cz

 

Autor: zpracováno redakčně