Abstinence

Světový den bez tabáku ve VFN Praha


Kategorie: Abstinence 
28.květen 2010
Všeobecná fakultní nemocnice v Praze připravila každoroční akci u příležitosti Světového dne bez tabáku WHO, který připadá na pondělí 31. května. 27. května měli zájemci možnost změřit si množství oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu a získat informace o možnostech léčby své závislosti na tabáku.

Zdravotní sestry Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN a 1. LF UK informovaly při této příležitosti o zdravotních souvislostech a rizicích kouření, ale i o možnostech léčby zejména v rámci Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

 

Oxid uhelnatý (CO) je důležitý ukazatel míry „přiotrávenosti“ tabákovým kouřem. Tento plyn se váže na hemoglobin červených krvinek asi 200x pevněji než kyslík, takže krev není schopna zásobovat tkáně kyslíkem. Při hodnotách kolem 20 % COHb (tedy karbonylhemoglobinu = červených krvinek zablokovaných pro přenos kyslíku oxidem uhelnatým) již nastávají zdravotní obtíže, hodnoty nad 50 % již mohou způsobit smrt. Hodnoty nad 5 % COHb na konci pracovní směny již znamenají překročení biologického limitu při práci v tomto riziku.

 

Celkem 72 zájemců si dalo změřit CO/COHb. Rekordmanem byl 54letý muž, který kouřil 30 cigaret denně a jeho dopolední hodnota byla 49 ppm (parts per million = částic na milion) CO ve vydechovaném vzduchu, což znamená přes 8 % COHb. Hodnota CO i COHb stoupá během dne, CO totiž vydýcháme zhruba za 12 hodin, tedy večer budou tyto hodnoty mnohem vyšší!

 

SESTRAFEST na Staroměstském náměstí byla další akce, které se sestry z Centra pro závislé na tabáku zúčastnily. Akce, kde měly sestry jeden z více než 20 stanů věnovaný kuřákům, se konala ve středu 25. května 2010. Během celého dne změřily CO ve výdechu 220 zájemcům. Rekordmanem byl 16letý chlapec, který právě přišel z čajovny, kde kouřil vodní dýmku: jeho hodnota CO byla 100 ppm, což znamená téměř 19 % COHb!!! Tento výsledek potvrzuje varování, že vykouřením jedné vodní dýmky dostane kuřák do těla podobné množství toxických látek jako z několika desítek či dokonce stovek cigaret.

 

Také na SESTRAFESTU informovaly sestry z Centra o zdravotních souvislostech kouření a možnostech léčby nejen ve VFN, ale ve 31 podobných centrech v celé republice. Jejich adresy jsou na WWW.SLZT.CZ.

 

Od roku 1988 vyhlašuje WHO (Světová zdravotnická organizace) poslední květnový den Světovým dnem bez tabáku. Vždy má určité téma – letos je to „Gender a tabák se zaměřením na marketing cílený na ženy“  (glamour).

http://www.who.int/tobacco/wntd/2010/posters/en/index.html

           

V rámci III. interní kliniky VFN a 1. LF UK je v činnosti již od roku 2005 Centrum pro závislé na tabáku, které je referenčním centrem pro Českou republiku. Toto centrum je zaměřené na léčbu pacientů i personálu nemocnice, výzkum a pregraduální i postgraduální vzdělávání lékařů i veřejnosti. Věnuje se také implementaci nejnovějších psycho- i farmakoterapeutických na důkazech založených metodách léčby závislosti na tabáku mezi pracovníky ostatních center v rámci ČR. Má více než 500 nových pacientů ročně. Jedná se v naprosté většině o motivované  kuřáky silně závislé na nikotinu.

 

Kontakt na Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN a 1. LF UK:

Fakultní poliklinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Karlovo náměstí 23, 128 00 Praha 2

Telefon: 224  966 608

Autor: zpracováno redakčně