Abstinence

Světový den bez tabáku 2010


Kategorie: Abstinence 
28.květen 2010
Světová zdravotnická organizace (WHO) každoročně slaví Světový den bez tabáku 31. května. K tomuto dni si dává za cíl zdůraznit zdravotní rizika spojená s užíváním tabákových výrobků a prosazuje efektivní politiku vedoucí ke snižování kouření. Užívání tabákových výrobků je celosvětově po hypertenzi druhou největší příčinou úmrtí a v současné době nese zodpovědnost za smrt jednoho z deseti dospělých lidí na celém světě.

Téma letošního Světového dne bez tabáku je „Gender and Tobacco“. Světová zdravotnická organizace tento den využije k tomu, aby zviditelnila škodlivé vlivy tabákového marketingu a kouření na ženy a dívky. Kontrola tabákové epidemie mezi ženami je důležitou součástí strategie kontroly tabáku. Letošní kampaň rovněž bude klást důraz na nutnost, aby všechny země, které již ratifikovaly Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku (WHO Framework Convention on Tobacco Control, FCTC), důsledně zakázaly reklamu, propagaci a sponzorování tabákových výrobků podle ústav a ústavních principů jednotlivých členských států.

 

WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku, která vstoupila v platnost roku 2005, důrazně upozorňuje, že „kouření a užívání dalších tabákových výrobků ženami a mladými dívkami celosvětově vzrůstá“. Rámcová úmluva je první mezinárodní úmluvou realizovanou pod záštitou WHO a vznikla v odpověď na globální tabákovou epidemii. Je to legislativní nástroj, který zdůrazňuje právo všech lidí na zdraví.

 

 Tato úmluva je milníkem v oblasti podpory veřejného zdraví a poskytuje novou legislativní dimenzi pro mezinárodní zdravotnickou spolupráci. K dnešnímu dni Rámcovou úmluvu ratifikovalo 169 států, poslední v řadě je Andora, která úmluvu ratifikovala 17. května 2010 na 63. zasedání Světového zdravotnického shromáždění v Ženevě. Tímto se aktuální počet zemí Evropského regionu WHO, které FCTC ratifikovaly, zvýšilo na 47. Česká republika Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku zatím neratifikovala a zůstává tak jedinou zemí Evropské unie, která se k boji proti tabákové epidemii legislativně nepřipojila.

 

Celosvětově kouří více než 1 miliarda lidí, z toho ženy čítají zhruba 20 %.  Tabáková epidemie mezi ženami vzrůstá. Ženy jsou hlavní cílovou skupinou marketingových taktik tabákového průmyslu, který má potřebu získávat nové uživatele tabákových výrobků, aby tak nahradil téměř polovinu současných kuřáků, kteří předčasně umírají na nemoci spojené s užíváním tabáku.

 

Obzvláště znepokojující je vzrůstající prevalence uživatelů tabákových výrobků mezi dívkami. Nová zpráva WHO nazvaná Women and health: today’s evidence, tomorrow’s agenda poukazuje naskutečnost, že marketing tabákových výrobků se stále více soustřeďuje na dívky. Data ze 151 zemí dokazují, že 7 % dospívajících dívek a 12 % dospívajících chlapců jsou kuřáci. V některých zemích se jsou čísla prevalence kuřáků mezi dívkami a chlapci stejná.

 

Světový den bez tabáku 2010 zdůrazňuje, jak důležité je kontrolovat vzrůstající tabákovou epidemii mezi ženami, neboť ochrana a podpora zdraví žen jsou naprosto klíčové pro veřejné zdraví a rozvoj nejen současné populace, ale i generací budoucích.

 

Ze zprávy Kanceláře WHO ČR, která zazněla na Národní konferenci odborníků k Roku plic v květnu 2010  konané v Národním muzeu v Praze. 

www.who.cz

Autor: zpracováno redakčně