Zuby
Nebezpečí eroze zubní skloviny
Většina
lidí netuší, že ovoce a ovocné šťávy jsou bohaté nejen na vitamíny, ale obsahují
také množství kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Kromě výše zmíněného ovoce a ovocných šťáv
představují velké riziko také sycené limonády, a to jak v klasické, tak i
v light variantě. Bohaté na obsah kyselin je také červené a bílé víno.
V neposlední řadě je nutné dávat pozor na tolik oblíbené dětské ovocné
šťávy, které sice neobsahují barviva a často ani přidaný cukr, ale dětský
chrup poškozují stejně jako kolové
nápoje.
Tabulka
s hodnotami pH některých nápojů (Pozn. čím nižší je pH, tím větší riziko
pro zubní sklovinu nápoj představuje)
Nápoj |
Hodnota
pH |
Grapefruitový
džus |
3,2 |
Bílé
víno |
3,4 |
Červené
víno |
3,7 |
Jablečný
džus |
3,4 |
Pomerančový
džus |
3,7 |
Voda |
7 |
Mléko |
7 |
Poškození
zubní skloviny působením kyselin je často podceňovaný problém. První příznaky
poškození jsou často nenápadné. Postupné ztenčování zubní skloviny se projevuje
průsvitností na hranách předních zubů, po čase může vést až k výrazné změně
tvaru zubu. Průvodním jevem bývá zvýšená citlivost zubů. Ztenčování zubní
skloviny je nevratný proces a
znamená následně trvalé poškození chrupu.
(Jablíčko před spaním zuby nevyčistí, ale naopak
poškodí!)
Při
častém požívání potravin a nápojů s vyšším obsahem kyselin je vhodné
dodržovat pravidla, která pomohou erozi zubní skloviny předcházet. Sklovina by
měla být vystavována vlivu kyselin na co nejkratší dobu - dlouhé vychutnávání a
usrkávání ovocných džusů zubům nesvědčí. Zubní lékaři proto doporučují pít
ovocné nápoje brčkem.
Proto je
důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů
nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje.
S čištěním chrupu doporučují stomatologové vyčkat alespoň 30 minut, aby se
mohl uplatnit neutralizační vliv sliny. Neutralizaci je možné také urychlit tím,
že se po „kyselém útoku“ na zuby vypláchnou ústa neutrální tekutinou, například
vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do
dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje.
Z těchto
důvodů není ideální si dopřávat ovocné nápoje a ovoce před spaním, zvláště i
proto, že jsou zbytky cukrů z jablek a dalšího ovoce ponechané
v ústech a v mezizubních prostorech zodpovědné za vznik a progresi
zubního kazu.
Důsledná
a přitom šetrná péče specializovanými přípravky dokáže zubní sklovinu posílit, a
tím preventivně působit proti jejímu ztenčování. Důležité je vybírat měkké zubní
kartáčky a pasty se zvýšenou dostupností fluoridu sodného a přitom nízkou
abrazivitou (například Sensodyne Pronamel). Zubní pasta díky svému speciálnímu
složení zpevňuje zubní sklovinu a pomáhá ji tak chránit před kyselinami
obsaženými v potravinách a nápojích, a také před vznikem zubního
kazu.