Abstinence

Detox – pomoc závislým v Apolinářské ulici v Praze


Kategorie: Abstinence 
12.březen 2010
Oddělení pro léčbu závislosti VFN poskytuje detoxifikační léčbu pacientům s odvykacími (abstinenčními) stavy od roku 1993. Detoxifikační oddělení u Apolináře bylo prvním zařízením tohoto typu v České republice. Zkušební provoz byl zahájen roku 1993 v prostorách bývalé záchytné stanice po ukončení její činnosti. Samostatné oddělení je v nepřetržitém provozu od roku 1996, má 9 (+1) lůžek.

Na Oddělení pro léčbu závislostí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) byl 19. února 2010 na detoxifikační oddělení (detox) u Apolináře přijat již 5 000 pacient na léčbu závislosti.

Při této příležitosti primář MUDr. Petr Popov na TK počátkem března seznámil přítomné s provozem detoxifikačního oddělení, vysvětlil, jak probíhá odvykací léčba  (abstineční syndrom po vysazení drogy) a další.

Oddělení pro léčbu závislostí je zaměřeno na terapii závislostí na návykových látkách, patologickému hráčství (gamblingu) a terapii kombinovaných poruch (kombinace duševní poruchy a závislosti na návykové látce). Oddělení zajišťuje také rodinnou terapii u návykových nemocí.

Terapie je dobrovolná, závislý musí přijít sám k léčbě. Pobyt v zařízení trvá různě dlouhou dobu dle potřeby a stavu pacienta. Pobyt hradí zdravotní pojišťovny, pacient hradí jen denní poplatek (60 Kč).

Je možná také léčba ambulantní, ale v těchto případech si závislý hradí léky.

Hlavní návykové látky jsou: opioidy 49 %,alkohol 37 %, psychostimulancia 10 %, Sedativa a hypnotika 3 %, kanabinoidy (THC) 1 %. Organická rozpouštědla, taneční drogy a kokain se pohybují v řádu jednotek.

Efektivita léčby je značná - řádně ukončené detoxifikace tvoří až 71 %, předčasně ukončené (předčasná propuštění z léčby pro nedodržení režimu, překlad na jiné oddělení) tvoří 29 %.

Poměr první léčby k opakované léčbě je 60 %:40 %. Další osud pacienta po detoxifikaci je rozdílný. Vyjádřeno v procentech – 35 % pokračuje v léčbě u Apolináře, 45 % pokračuje v léčbě v jiném zařízení a 20 % pacientů odchází z detoxu bez navazující léčby.

(Zajímavá byla poznámka, že mezi závislými narůstá počet mužů, kteří se prostituují, aby získali peníze na drogu.)

Z historie: Oddělení pro léčbu závislostí -  pověstnou léčebnu jako první specializované lůžkové oddělení pro studium a léčbu závislých na alkoholu  při Psychiatrické klinice založil doc. MUDr. Jaroslav Skála v roce 1948, první záchytná stanice u Apolináře byla otevřena  v roce 1951, v roce 1971 bylo otevřeno u Apolináře Středisko drogových závislostí – první specializované ambulantní pracoviště pro drogově závislé v naší zemi.

V roce 2007 si pracovníci připomněli 10. výročí založení metadonového programu.

Současný „detox“  od roku 1992 je zaměřen na léčbu závislostí. (vede primář Popov).

Pracoviště u Apolináře je zároveň výukové pracoviště pro studenty medicíny a adiktologie  na 1. LF UK v Praze i pro předatestační přípravu lékařů a specialistů jiných oborů.

Autor: zpracováno redakčně