Zuby

Program ZDRAVÉ ZUBY slaví již 10 let


Kategorie: Zuby 
27.říjen 2009
Program ZDRAVÉ ZUBY, který je zdarma distribuován do všech základních škol je komplexní celoplošný výukový program péče o zubní zdraví Na základních školách je realizován již 10 let. Jedná se o největší dlouhodobý projekt pro děti mladšího školního věku v oblasti prevence zubního kazu a v oblasti ochrany a podpory zdraví. Cílem programu je zlepšit zubní zdraví u dětí a mládeže, a tak vytvořit předpoklady k zajištění zdravých zubů u dospělé populace v budoucích letech.

Výukový program poprvé obdržely zdarma všechny základní školy v České republice v roce 2000. Od té doby jsou každým rokem na všechny základní školy v ČR rozesílány pracovní listy pro žáky, kterých je pro  letošní školní rok vytištěno 730 000 a které budou rozeslány do 3 986 základních škol. Program je zařazen do standardního vzdělávání na základních školách do výuky prvouky v 1. až 3. ročníku a přírodovědy ve 4. až 5. ročníku.

 

Vzhledem k tomu, že potřeba stomatologického ošetření u školních dětí je stále vysoká (například v Praze potřebuje stomatologické ošetření až 62 % dětí) je třeba tuto situaci řešit. Jednou z možností, jak tuto situaci změnit, je vzdělávat, informovat a motivovat děti a jejich rodiče ke změně postoje k zubnímu zdraví.

 

Výukový program poskytuje dětem řadu materiálů, např. pracovní listy nebo pexeso, pomocí nichž mohou zábavnou formou získávat základní dovednosti a pozitivní vztah k péči o svůj chrup. Cílem je seznámit každé dítě v 1. třídě základní školy se správným systémem péče o chrup a ve vzdělávání pokračovat i v dalších ročnících. V rámci projektu probíhají i vzdělávací semináře pro pedagogy, které jsou akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

 

Součástí programu je i stejnojmenná soutěž, při které děti obdrží soutěžní kartičku. Pokud s ní navštíví zubního lékaře a absolvují preventivní prohlídku, mohou se zapojit do soutěže o hodnotné ceny. Do posledního, osmého, ročníku soutěže se zapojilo 12 057 dětí. Od počátku soutěže již preventivní prohlídku absolvovalo a do soutěže se zapojilo 134 998 dětí z celé České republiky.

 

Program ZDRAVÉ ZUBY je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, kanceláří WHO v ČR. Odborným garantem jsou Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Program ZDRAVÉ ZUBY pomáhá plnit cíle vládního programu ZDRAVÍ 21. Hlavními partnery programu jsou Orbit Klub a Listerine Smart Rinse.

 

Na programu odborně spolupracovaly: PaedDr. Lenka Kubrichtová (koordinátorka pedagogické části) a MUDr. Iva Lekešová, CSc. (koordinátorka stomatologické části).

 

www.zdravezuby.cz

www.orbitklub.cz

www.amic.cz

 

 

 

Autor: zpracováno redakčně