Zuby

Stomatologové upozorňují, že za špatný chrup dětí mohou rodiče!


Kategorie: Zuby 
02.listopad 2008
Průzkum Orbit klubu* provedený mezi 250 stomatology poukázal na skutečnost, že ze dvou třetin je špatný stav dětských zubů způsoben nedůsledností rodičů a špatnou výchovou v oblasti dentální hygieny. Česká republika tak zaujímá jedno z prvních míst v kazivosti chrupu dětí v Evropě.

 Z výzkumu také vyplývá, že 66 % dospělých navštěvuje stomatologa dvakrát ročně, což je o 10 % více než v roce 2005. Podle stomatologů si zuby sice lidé čistí pravidelně, ale nezvládají  správnou techniku čištění chrupu. Dentální hygienistku pravidelně navštěvuje jen 47 % pacientů a špatné návyky pak dospělí učí i vlastní děti.

 

Ke zvládnutí správné techniky dentální hygieny stačí jednou ročně navštívit dentální hygienistku. Naučí správné technice čištění a riziko vzniku zubního kazu je tak minimální. MUDr. David Urie z Akademie dentální estetiky na tiskové konferenci v říjnu v Praze mj. upozornil, že zvládnutí správné techniky je základ. Pokud se naučí děti správně si čistit zuby, mají velkou šanci vyvarovat se v dospělosti nepříjemných problémů se zubním kazem, paradentózou, zubním kamenem  a dalšími problémy.

 

K tomu, aby zubní povlak začal produkovat toxické látky a kyseliny, které způsobují vznik zubního kazu, potřebuje určitou tloušťku a složení a také dostatečný čas cca 24 hodin. Pokud je v této době jakýmkoli způsobem mechanicky dostatečně narušena jeho struktura, nemůže působit negativně a je donucen začít se stavbou nové vrstvy. Návody ke správnému provádění dentální hygieny pro dospělé i děti  i další informace  na www.orbitklub.cz .

 

Nejúčinnější odstranění povlaku z povrchu zubu je mechanické pomocí dentální pomůcky a doplňků. 

Jako dentální pomůcky označujeme mezizubní kartáček, zubní kartáček, zubní vlákno (nit), případně  elektrický zubní kartáček. Jako doplňky označujeme pasty, ústní vody, gely a žvýkačky bez cukru.

 

Orbit klub je dlouhodobý vzdělávací program pro veřejnost i stomatology. V České republice působí již od roku 2004. Záměrem Orbit klubu je zvyšovat povědomí o důležitosti komplexní dentální hygieny a posilovat komunikaci mezi lékařem a pacientem.

Autor: zpracováno redakčně