Žloutenka

Světový den hepatitid – 19. květen


Kategorie: Žloutenka 
20.květen 2008
Dny věnované určité problematice jsou vždy připomenutím a varováním - World Hepatitis Day 2008 je toho dokladem. Virovým zánětem jater typu C je podle odhadů celosvětově infikováno 170 milionů lidí. Toto číslo představuje 3 % světové populace. Ročně jsou zaznamenány 3–4 miliony nových případů. V České republice každoročně přibude více než 800 nových pacientů se zákeřnou žloutenkou typu C.

Praha i v letošním roce aktivně podpořila Světový den hepatitid. Primátor hlavního města Prahy Pavel Bém přijal záštitu nad osvětovou kampaní, která má za cíl poskytnout informace o existenci virového zánětu jater a o nejčastějších způsobech přenosu nákazy. Odborným garantem kampaně je Česká hepatologická společnost ČLS JEP, jak uvedl na besedě s novináři 19. 5. 2008 doc. MUDr. Petr Urbánek, CSc.

 

Pražané mohou v těchto dnech v ulicích hlavního města vidět plakát loutky, který popisuje nejčastější způsoby přenosu žloutenky typu C. Uvedené motto kampaně „Nebuď loutkou v rukách osudu“ apeluje na osobní zodpovědnost každého jednotlivce za své zdraví. Pokud má kdokoli třeba jen malou pochybnost, zda náhodou také nepatří mezi nakažené jedince, může se obrátit na odborného lékaře na anonymní bezplatné telefonní lince 800 33 11 22. Údaje o virovém zánětu jater získávali občané 19. 5. v informačním stanu v blízkosti stanice metra Anděl a 20. května u stanice I. P. Pavlova.

 

Hlavním smyslem informačních aktivit je zamezit šíření nakažlivé a velmi zákeřné žloutenky C, proti které neexistuje preventivní očkování. Onemocnění má velmi úzkou vazbu na drogovou problematiku. Stokrát vyšší výskyt žloutenky C v porovnání s běžnou populací v Česku byl totiž zjištěn u narkomanů, kteří injekčně užívají drogy. V běžné populaci jsou infekcí zasaženy tři desetiny procenta, zatímco mezi „injekčními narkomany“ dosahuje rozšíření nákazy v průměru 35 procent, mezi dlouhodobými uživateli je to dokonce více než 60 procent.

 

Diagnostika a léčba pacientů s virovými hepatitidami je v České republice na vysoké úrovni. Společnost Roche nabízí biochemickým laboratořím a zdravotním ústavům metody pro stanovení diagnózy virové hepatitidy C a  dále metody pro sledování virové zátěže u pacientů, kteří jsou léčeni pegylovaným interferonem, event. v kombinaci s ribavirinem (specifická účinná léčba).

Zásadní výhodou stanovení přímo původce viru je včasný záchyt infikovaných jedinců, odezva je pozitivní za 7 dní od infekce. Ve většině zemí Evropské unie (bohužel ne v ČR) se přímé stanovení viru používá také v transfúzní službě k odhalení infikovaných krevních přípravků.

 

Léčba pacientů infikovaných hepatitidou se u nás nijak neliší od léčebných postupů používaných v nejvyspělejších státech světa a podobné jsou i terapeutické výsledky. Léčba je dostupná pro všechny pacienty, kteří ji potřebují, a je plně hrazena zdravotními pojišťovnami. Hlavním úkolem současnosti je aktivní vyhledávání a léčba nemocných s chronickými hepatitidami B a C, dříve než se u nich onemocnění dostane do pokročilých stadií, kdy je již kvalita a délka jejich života výrazně ovlivněna a léčebné možnosti omezené. Neléčený, chronicky probíhající virový zánět jater typu C se naplno projeví po dvaceti až třiceti letech a může skončit jaterní cirhózou nebo rakovinou jater. Konečná fáze hepatitidy C je v současnosti nejčastějším důvodem pro transplantaci jater.

 

Již čtvrtým rokem je k dispozici pro veřejnost bezplatná anonymní telefonní linka 800 33 11 22. Na dotazy odpovídá odborný lékař, který poskytuje informace o virové hepatitidě C a zároveň poradí, kde se může dát volající vyšetřit nejblíže v místě pobytu.. Jako zdroj informací slouží také internetové stránky www.zloutenka-c.cz.

 

Epidemiologie infekčních žloutenek byla součástí sdělení doc. Urbánka. V zemích s vysokým socioekonomickým standardem a s vyspělou komunální hygienou dochází v posledních letech k poklesu výskytu virových hepatitid na základě specifické i nespecifické prevence, především virové hepatitidy A, B a D. Vzhledem k celoplošné vakcinaci proti virové hepatitidě B v České republice od roku 2001, možné vakcinaci proti virové hepatitidě A a nespecifické prevenci ve zdravotnických zařízeních se mění rizikové skupiny ohrožené získáním virů hepatitid.

 

Nejrizikovější skupinou jsou intravenózní uživatelé drog. Riziko je dáno porušením integrity kůže a/nebo sliznic u intravenózní aplikace drog, nedodržováním pravidel osobní hygieny, nedodržováním individualizace všech pomůcek pro aplikaci drog, včetně porušení bariérové ochrany při sexu.

 

Prevence šíření nemoci u uživatelů drog s diagnostikovanou hepatitis je dána zákonem č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění. Nemocní s akutní virovou hepatitidou musí být podle tohoto zákona izolováni na infekčním oddělení (virová hepatitida A a E probíhá pouze jako akutní forma onemocnění, virové hepatitidy B, C a D mohou přejít do chronického onemocnění).

 

HBV, HCV, HDV pozitivní osoby by měly podepsat informaci o cestách přenosu, v případě odmítnutí je nutný podpis svědků, že byli poučeni!

Uživatelé drog s diagnostikovanou hepatitis musí být dále  poučeni o individualizaci pomůcek osobní hygieny, o zásadách bezpečného sexu (u VHB a VHD především o bariérové ochraně), o rizicích výkonů s porušením integrity kůže a sliznic, piercingu, tetovážích, apod.,  a o nutnosti ošetřit každou otevřenou ránu tak, aby nemohlo dojít k jakékoli expozici jiné osoby infikovanou krví.

 

Uživatelé drog s diagnostikovanou hepatitis nesmí darovat krev, orgány, tkáně či sperma

Intravenózní uživatelé drog by měli být zařazeni do programu výměny injekčního instrumentaria a všech dalších potřeb k aplikaci, musí být poučeni o individualizaci pomůcek – misek, lžiček k rozpouštění drogy (cookers), filtračních pomůcek (cottons), proplachovací vodě, ale i o mytí rukou před a po aplikaci, apod. Intravenózní uživatelé drog by měli být rovněž očkováni proti virové hepatitidě B a virové hepatitidě A

 

Ostatní uživatelé drog musí být poučeni o cestách přenosu virových hepatitid, o individualizaci pomůcek osobní hygieny, o zásadách bezpečného sexu, o rizicích výkonů s porušením integrity kůže a sliznic, o nutnosti ošetřit každou otevřenou ránu tak, aby nemohlo dojít k jakékoli expozici jiné osoby (potenciálně infikovanou) krví, a dále o tom, že rovněž nesmí darovat krev, orgány, tkáně či sperma.

 

Ve zdravotnických i nezdravotnických zařízeních poskytujících služby pro uživatele drog musí být indikován screening nemocí přenášené krevní cestou, především na virus hepatitidy B (HBV), virus hepatitidy C (HCV) a na virus lidské imunodeficience (HIV). Při podezření na onemocnění akutní virovou hepatitidou musí být pacient hospitalizován, izolován na infekčním oddělení. Jako screeningová vyšetření jsou postačující enzymy jaterní cytolýzy (alaninaminotransferáza a aspartátaminotransferáza), protilátky proti viru lidské imunodeficience (anti-HIV), povrchový antigen viru hepatitidy B (HBsAg) a protilátky proti povrchovému antigenu B (anti-HBs), respektive protilátky proti dřeňovému antigenu viru hepatitidy B (anti-HBc) a protilátky proti viru hepatitidy C (anti-HCV).

 Při záchytu anti-HIV pozitivity musí být uživatel poučen a předán do AIDS centra.

 

Incidence a prevalence krví přenosných nemocí je v České republice poměrně příznivá, ale lze očekávat trend podobný USA a EU. Statisticky nejvyšší riziko získání infekce přenosné krevní cestou je u mladých uživatelů drog v iniciálních fázích přechodu na intravenózní aplikaci drog.

 Skupina s krátkou historií infekce má na druhé straně příznivější prognózu při zavedení účinné terapie. Této skutečnosti musí být přizpůsobena indikace laboratorních vyšetření.

 

www.zloutenka-c.cz

www.roche.cz

Autor: zpracováno redakčně