Inkontinence

Stresová inkontinence moče a její konzervativní léčení


Kategorie: Inkontinence 
14.květen 2008
Nedobrovolný únik moči neboli močová inkontinence je jednou z nejrozšířenějších ženských obtíží. Průzkumy ukazují, že v současné době trpí těmito problémy každá pátá žena ve věku 45 let. Potíže s věkem narůstají. Závažné je, že onemocnění je určitým způsobem na veřejnosti tabuizováno a řada žen se za své obtíže stydí – k lékaři se vypraví asi jen 5 % žen.

Nedobrovolný únik moči je způsoben nefunkčností uzávěrového mechanismu močového měchýře, společně s ochablostí svalstva pánevního dna a močové trubice. K dysfunkci přispívají především opakované porody, sedavé zaměstnání nebo i dlouhotrvající námaha. Může se však jednat i o příznaky zánětu močového měchýře, poškození mozku a míchy nebo následků úrazu páteře. Tyto stavy však řeší vždy odborník.

Léčba stresové inkontinence, které byla věnována konference 13. května 2008 v Praze  je v dnešní době poměrně úspěšná. Žena dle postižení může voli konzervativní terapii, která zahrnuje režimová opatření (pitný režim, vyloučení situací zvyšujících tlak v dutině břišní – chron. zácpa) a hlavně pohybovou léčbu – léčebnou gymnastiku, která je zaměřená především na oblast pánevního dna a na celkové držení těla. Ke konzervativnímu postupu lze zařadit rovněž farmakoterapii (ordinuje příslušný odborník – gynekolog, urolog, neurolog) a fyzikální terapii. Operační léčba je pak volbou při těžkých poruchách a při velkém sestupu orgánů do malé pánve.

Konzervativní terapií stresové inkontinence pomocí správného a pravidelného cvičení se dá dokonce obtížím předcházet. Zanedbání léčby má naopak silný vliv na kvalitu života a u některých žen může způsobit i deprese a vážné psychické problémy. V případě obtíží by se každá žena měla  co nejdříve vypravit k lékaři, který po gynekologicko urologickém vyšetření by měl navrhnout další řešení.

Jednou z možných metod, jak jsme již uvedli  je cvičení na posilování svalů pánevního dna pomoci speciálních cviků. Tato cvičení mohou být v řadě případů dokonce účinnější než operativní zákrok.

Pokud se žena s touto metodou setkává poprvé, měla by se nejdříve o posilování pánevního dna poradit s odborníkem (např. fyzioterapeutem). Ten přesně vysvětlí, jak se jednotlivými  cviky ovládají svaly dna pánevního a jak je žena může správně zapojovat.. Pro ženy, které nechtějí o svých problémech hovořit jsou k dostání instruktivní příručky. Pomocníkem v začátcích může  být publikace „Pohybová léčba při lehkém úniku moči“. Postupy cvičení lze najít rovněž na internetu ( www.moliklub.cz), kde zájemkyně rovněž naleznou rady z oblasti medicíny, psychologie i zdravého životního stylu, kompletní informace o produktech Molimed apod. Nabídkou je i bezplatná infolinka 800 100 150.

 Pokud se žena rozhodne pro cvičení, může cvičit svaly pánevního dna i během dne. Nejdůležitější je, aby  se jednalo o  pravidelnou aktivitu nejméně 3x během dne. Časem se cvičení stane tak samozřejmé jako čištění zubů. Podle průzkumu pomáhá více než 75 % žen. Zpočátku  může nabýt žena mylného dojmu, že cvičení je neúčinné. Zlepšení se projeví během dvou měsíců pravidelného posilování. Pokud se však úspěch nedostaví ani po dvou měsících, bylo by rozumné vyhledat odbornou pomoc – navštívit fyzioterapeuta. Ten pomůže nejenom při problémech, ale i s nejistotou při cvičení a upozorní i na možné chyby.  Pro všechny ženy, které trpí inkontinencí nebo poruchou statiky pánevního dna a chtějí se účastnit skupinového cvičení s možností výměny zkušeností, existuje možnost stát se členkou tzv. Pelvis klubů (www.pelvis-klub.cz). Členství není podmíněno doporučením lékaře.

Zásady správného cvičení

·         zajistěte si klidné prostředí, které vám umožní plné soustředění na cvičení, pro větší relaxaci je možné zavřít oči a pustit si příjemnou hudbu

·         cvičte ve vyvětrané místnosti, na vhodné podložce, ve vhodném (volném) oděvu

·         alespoň jednu hodinu před cvičením nejezte

·         vyprázdněte močový měchýř

·         cvičte pravidelně

·         každý cvik opakujte 3-5x

·         cvičte do krajních poloh, cvičení nesmí vyvolávat pocit bolesti, dbejte na správné provedení cviků, není rozhodující jejich počet, ale kvalita provedení, kterou je vhodné konzultovat s fyzioterapeutem

·         cvičte v různých polohách

·         velmi účinné je cvičení v polohách, kde je pánev výše než hlava, můžete ji podložit míčkem, pánev je zbavena zátěže

·         věnujte pozornost pravidelnému dýchání, svaly pánevního dna posilujte více ve fázi výdechu, máte-li problém sladit dýchání se cvičením, dýchejte volně a pravidelně

·         kontrolujte svaly pánevního dna a správné podsazení pánve

 

 

 

www.hartmann.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně