Hubnutí a obezita

Dle nejnovější ankety je pizza na prvním místě


Kategorie: Hubnutí a obezita 
14.leden 2008
Z dotazníkové ankety mezi 520 dětmi sedmi českých základních škol a víceletých gymnázií vyplynulo, že české děti ve věku 12 až 15 let nejraději jedí pizzu, těstoviny a těstovinové saláty. Většina z nich si myslí, že jí zdravě, přičemž pod pojmem zdravá strava si představují zejména ovoce, zeleninu a netučná jídla.

Zajímavé je, že u českých školáků na plné čáře vítězí italská kuchyně – až 56 % z nich nejraději jí pizzu. Nevyhýbají se však ani ovoci, zelenině a zeleninovým salátům, které má rádo 44 % dětí. Právě ovoce a zelenina je to první, co se většině z nich vybaví pod pojmem „zdravá strava“. Pouhých 5 % školáků si však uvědomuje, že zdravá strava znamená především pravidelné a vyvážené stravování.

 

Děti jsou velmi senzitivní bytosti a poměrně rychle přejímají návyky dospělých, a to jak ty dobré, tak bohužel i ty špatné. Například pokud my dospělí nejíme zeleninu, tak jen těžko můžeme očekávat, že ji náš potomek bude s nadšením konzumovat. Stejně tak, pokud k snídani pravidelně jíme sladké pečivo, tak nemůže čekat, že naše děti budou jíst celozrnné pečivo s nízkotučným sýrem a zeleninou. To je také důvod proč pouze 5 % dotázaných ví, co přesně znamená pojem zdravá strava, jak upozorňuje  MUDr. Jitka Housová, Ph.D., z III. Interní kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. 

 

Správný stravovací režim, tedy 3 až 5 jídel denně, dodržuje 56 % dětí. Přesto řada z nich podceňuje důležitost snídaní a čtvrtina dětí je zcela vynechává. Pokud snídají, jedná se zejména o housky, rohlíky, chléb nebo celozrnné pečivo, mléčné výrobky a dále perníky, sušenky a sladké pečivo. Na svačiny zapomíná 10 % školáků, u ostatních je náplň svačin velmi podobná snídaním. 

 

Na obědy chodí tři čtvrtiny dětí do školních jídelen, ostatní odmítají stravování ve školní jídelně ze dvou důvodů – buď jim místní jídlo nechutná nebo na ně čeká oběd doma. Na otázku, co by chtěly na školním stravování změnit, děti žádají nejčastěji zařazení hranolků, sladkých jídel, jídla čínské kuchyně, více kečupu a tatarské omáčky k dochucení předkládané stravy. Děti také postrádají větší pestrost v nabídce pokrmů, stěžují si na nedostatek zeleniny a řada připomínek směřovala k nevyhovující nabídce nápojů.

 

Z ankety rovněž vyplynulo, že celá čtvrtina dětí má pocit, že trpí nadváhou nebo obezitou, přičemž
32 % dotázaných školáků někdy drželo, drží nebo se chystá držet nějakou dietu. Téměř v každém časopise jsou „zaručené“ recepty na hubnutí. Jako vzor stravy jsou zde prezentovány redukční diety, které jsou ale pro dospívající mládež zcela nevhodné. A proto se nelze divit, že u dnešní mládeže se čím dál více objevuje i opačný extrém, a to poruchy příjmu potravy. Příčinu jídelních poruch však bývá ve špatných jídelních návycích, za které mohou zejména rodiče.

 

Jízda kuchařů „YesNeYes“ po českých školách, v jejímž rámci proběhl dotazníkový průzkum
o stravování českých školáků, je součástí celostátní edukační kampaně Žij zdravě, která je připravována ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a o které jsme již informovali. Cílem kampaně je podchytit dospívající, ale zároveň zvýšit povědomí veřejnosti o obezitě jako vážném celospolečenském problému, přispět ke změně chování českého obyvatelstva a napomoci k dodržování tzv. Rovnice zdravého života, která říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.

 

 

Ami Communications

Autor: zpracováno redakčně