Hubnutí a obezita

Z historie obezity - pokračování


Kategorie: Hubnutí a obezita 
12.prosinec 2007
Tentokráte se zastavíme u stravovacích zvyklostí Slovanů. Náklonnost k některým typům pokrmů najdeme i v naší současnosti.

Slované byli někdy označováni jako jedlíci kaší. Vařili kaše především z prosa, ale i z pšenice, ječmene a ovsa. Kaše si mastili, někdy dokonce sladili medem a ochucovali sušeným nebo čerstvým ovocem. Sladká kaše jako slavnostní jídlo se uchovala do středověku i do staršího novověku. U východních Slovanů se slané kaše jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu nebo k rybě vaří dodnes.

 

Základní potravou starých Slovanů byl však chléb. Nejobvykleji kvašený pšeničný, na severu zejména žitný. Neméně důležitou součástí stravy bylo i maso. Jednalo se především o maso domácích zvířat, hovězího dobytka a nedospělých prasat. Slované však mimo masa jedli také mléčné výrobky, především tvaroh a sýry z kravského mléka.

 

Nejoblíbenějším a pro Slovany typickým nápojem byly medovina a pivo. Víno se běžně pilo především na jihu slovanského území; na severu, severozápadě a severovýchodě bylo výsadou vládnoucí třídy a nápojem křesťanského rituálu.

 

Chceme-li posoudit, zda naši předci byli obézní, musíme přiznat, že o tloušťce u našich slovanských předků toho moc nevíme. Lze předpokládat, že prostý lid díky stylu života a stravovacím návykům neměl mnoho příležitostí ztloustnout, takže obezita tak postihovala především bohaté nebo církevní příslušníky.

 Příště pokračování.

 

www.žijzdrave.cz

 

Autor: zpracováno redakčně