Hubnutí a obezita
Z historie obezity - pokračování
Slované
byli někdy označováni jako jedlíci kaší. Vařili kaše především z prosa, ale i
z pšenice, ječmene a ovsa. Kaše si mastili, někdy dokonce sladili medem a
ochucovali sušeným nebo čerstvým ovocem. Sladká kaše jako slavnostní jídlo se
uchovala do středověku i do staršího novověku. U východních Slovanů se slané
kaše jako samostatné jídlo nebo jako příloha k masu nebo k rybě vaří
dodnes.
Základní
potravou starých Slovanů byl však chléb. Nejobvykleji kvašený pšeničný, na
severu zejména žitný. Neméně důležitou součástí stravy bylo i maso. Jednalo se
především o maso domácích zvířat, hovězího dobytka a nedospělých prasat. Slované
však mimo masa jedli také mléčné výrobky, především tvaroh a sýry z kravského
mléka.
Nejoblíbenějším
a pro Slovany typickým nápojem byly medovina a pivo. Víno se běžně pilo
především na jihu slovanského území; na severu, severozápadě a severovýchodě
bylo výsadou vládnoucí třídy a nápojem křesťanského rituálu.
Chceme-li
posoudit, zda naši předci byli obézní, musíme přiznat, že o tloušťce u našich
slovanských předků toho moc nevíme. Lze předpokládat, že prostý lid díky stylu
života a stravovacím návykům neměl mnoho příležitostí ztloustnout, takže obezita
tak postihovala především bohaté nebo církevní
příslušníky.
Příště pokračování.