Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
27.listopad 2007
Chtěla bych se zeptat na možnost pečovatelské služby hrazené VZP. Můj soused se stará o svoji těžce nemocnou manželku. Potřeboval by alespoň občasnou profesionální pomoc. Má na něco podobného nárok? Existuje nějaký stupeň pomoci hrazené VZP, aby nebyl nucen svou manželku dát do ústavu?

 

Odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR

Všeobecná zdravotní pojišťovna může ze zdravotního pojištění v souladu se zákonem č. 48/1997 Sb. hradit pouze smluvním lékařem indikovanou zdravotní péči, sledující léčebné účely. To nejspíš není pečovatelská služba, na kterou se ptáte. Mezi zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění však patří domácí zdravotní péče, poskytovaná na základě doporučení registrujícího praktického lékaře, registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci. Tuto péči poskytují většinou zdravotní sestry.

Zdravotními pojišťovnami jsou tedy hrazeny ty výkony v rámci domácí péče, které byly registrujícím praktickým lékařem indikovány a mají charakter zdravotní péče. Například, když zdravotní stav pacienta vyžaduje pravidelnou injekční léčbu, podávání infuzí, odborné ošetřování či rehabilitaci, cévkování, odběr krve pro laboratorní vyšetření atd. S požadavkem na předpis domácí zdravotní péče je třeba se obrátit na praktického lékaře pacienta. Domácí péče bývá poskytována zejména klientům odkázaným na ošetřování druhou osobou pro svoji imobilitu, dezorientaci a inkontinenci.

 

Domácí péče jako taková samozřejmě může kromě zdravotní péče obsahovat také sociální pomoc, kterou však ze zdravotního pojištění uhradit nelze. Většinou jde o péči, kterou si klient musí uhradit sám (např. pomoc při osobní hygieně, donáška obědů, zajištění nákupů či úklidu atd.). Jistě by v daném případě nebylo od věci obrátit se na sociální odbor místního/městského úřadu s dotazem na možnosti čerpání péče, resp. příspěvků na péči ze sociálního pojištění. Existuje například příspěvek s ohledem na bezmocnost. Úplný výčet možností však je třeba ověřit právě na sociálním odboru MÚ.

 

Všeobecná zdravotní pojišťovna má uzavřeny smlouvy s více než 500 zařízeními, která poskytují domácí zdravotní péči (home-care). Některá z nich fungují dokonce 7 dní v týdnu. Platby, které od pojišťovny dostávají, jsou pak diferencované podle dostupnosti této péče klientům. Zdravotní péče je jim hrazena na základě seznamu zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, tzn. úhradou za poskytnuté zdravotní výkony. VZP ČR uhradila v kapitole „domácí zdravotní péče – odbornost 925“ např. v roce 2006 příslušným zařízením více než 682 milionů korun.

 

www.vzp.cz

 

Autor: zpracováno redakčně