Hubnutí a obezita
Jak si udržet ideální hmotnost?
Celkový
příjem energie se odvíjí od obsahu základních živin (bílkovin, tuků, sacharidů),
alkoholu a vlákniny. Doporučený příjem energie je individuální a velmi závisí na
věku, pohlaví a výši fyzické aktivity. Obecně převládá trend nadměrného
energetického příjmu. Hlavními zdroji nadbytečné energie jsou především tuky,
jednoduché sacharidy a nadměrný příjem alkoholu.
Na
celkovém energetickém výdeji se podílejí tři složky – bazální nebo také klidový
energetický výdej, postprandiální energetický výdej a výdej energie spojený s
pohybovou aktivitou.
Klidový
energetický výdej – představuje výdej energie nutný pro zachování základních
životních funkcí a termogeneze. Je výrazně ovlivňován genetickými faktory, věkem
(se stoupajícím věkem se snižuje) a množstvím aktivní svalové hmoty. Na celkovém
výdeji energie se podílí z 55 až 70 %.
Postprandiální
energetický výdej – představuje výdej energie spojený s trávením, vstřebáváním
živin a s aktivací sympatického nervového výdeje po jídle. Na celkovém
energetickém výdeji podílí z 8 až 12 %. Jeho výše je ovlivňována množstvím,
druhem stravy a rozložením potravy během dne.
Energetický
výdej při pohybové aktivitě – na celkovém výdeji se podílí z 20 až 40 % v
závislosti na druhu, frekvenci a intenzitě pohybové aktivity. Tuto část
celkového energetického výdeje lze velmi dobře ovlivnit změnou životního stylu.
Vzhledem k vysokému podílu na celkovém energetickém výdeji je pro nás ovlivnění
této energetické složky nejefektivnější.