Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
06.listopad 2007
Mohli byste k závodní péči ještě doplnit, jak je hrazena vstupní prohlídka? Tu si údajně musí zaplatit každý sám. Jsem povinen ji absolvovat?

 

Odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR

Vstupní lékařskou prohlídku u závodního lékaře je každý (budoucí) zaměstnanec povinen absolvovat, a to ještě před uzavřením pracovní smlouvy. Jinak řečeno: vstupní prohlídku nemusíte absolvovat, ale pak s vámi zaměstnavatel neuzavře pracovní smlouvu. Zaměstnavatel totiž nesmí zaměstnanci přidělit práci, aniž by měl lékařem potvrzeno, že k jejímu výkonu je zdravotně způsobilý. Vstupní lékařská prohlídka má být proto zaměřena na konkrétní práci na konkrétním pracovišti. Tyto informace musí lékaři dodat zaměstnavatel. Vstupní prohlídka musí být uzavřena jednoznačným posudkem a ten je pro zaměstnavatele závazný. Vstupní prohlídku musí absolvovat nejen každý zaměstnanec před uzavřením pracovní smlouvy, ale dokonce i ten, který přechází na jinou práci u téže firmy.

Lékařské preventivní prohlídky prováděné za účelem posouzení zdravotní způsobilosti k práci, včetně vstupních lékařských prohlídek, jsou nedílnou součástí závodní preventivní péče. V současné době je každý zaměstnavatel povinen zajistit svým zaměstnancům závodní lékařskou preventivní péči a sjednat si smlouvu s lékařem, který bude tuto péči provádět. Proto je vstupní lékařská prohlídka povinná ve všech případech sjednání pracovní smlouvy. Nevztahuje se jen na zaměstnance, kteří uzavírají dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce.

 

Zdravotní pojišťovny však hradí pouze preventivní prohlídky přesně specifikované v zákoně č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Jsou to periodické preventivní prohlídky stanovených skupin zaměstnanců, mimořádné prohlídky nařízené ze zdravotních důvodů a dispenzární prohlídky opět konkrétních skupin zaměstnanců. Úhradu ostatních prohlídek v rámci závodní péče má zajistit zaměstnavatel (jsou to pro něj daňově uznatelné náklady).

 

I vstupní lékařskou prohlídku by vždy měl hradit zaměstnavatel, nikoli zaměstnanec. Vzhledem k tomu, že podle zákoníku práce náklady spojené se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci hradí zaměstnavatel a součástí BOZP je i nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, jejichž výkon by neodpovídal jeho zdravotní způsobilosti, nemá náklady na tuto prohlídku nést zaměstnanec. To, že vstupní prohlídka není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, nelze nijak „obejít“ – jestliže by budoucí zaměstnanec absolvoval před nástupem do zaměstnání zdravotní prohlídku u svého praktického lékaře (který by ji vykázal k úhradě pojišťovně), nejednalo by se z právního hlediska o vstupní prohlídku.

 

Problém s úhradou vstupní prohlídky zaměstnavatelem by snad mohl nastat jen v případě, že závěr této prohlídky bude negativní, tedy že dotyčná osoba danou práci vykonávat nemůže, a proto s ní nebude uzavřena pracovní smlouva. Kdo hradí vstupní prohlídku v takovém případě, není nikde jednoznačně řečeno (osoba se nestala zaměstnancem, tudíž k ní zaměstnavatel nemá vlastně žádné povinnosti). Zaměstnavatel ale jistě může uhradit i takovou prohlídku v rámci smlouvy, kterou má se svým zařízením závodní preventivní péče. Avšak byl to on, kdo požadoval absolvování této prohlídky.

 

Podotýkáme ještě, že stejný režim úhrady se týká i prohlídek výstupních, které se provádějí při skončení pracovněprávního vztahu pro zjištění aktuálního zdravotního stavu zaměstnance (zda nedošlo vlivem práce nebo pracovních podmínek k poškození zdraví). Ani ty nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a hradit je má zaměstnavatel.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně