Dotazy na VZP

Otázka pro VZP


Kategorie: Dotazy na VZP 
04.září 2007
Jsem slovenský občan, v Česku zaměstnaný od 1. 5. 2007. Přestože mám dál trvalé bydliště v Trenčíně, jsem díky zaměstnání zdravotně pojištěn tady, u VZP. Na účet VZP jsem byl také ošetřen teď při pobytu na Slovensku. Nevím ale, jak to s mým pojištěním bude, až mi tu zaměstnání skončí. To se stane možná už na podzim. Prosím proto o radu.

 

Odpovídá Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR:

Vzhledem k tomu, že nemáte v České republice trvalý pobyt, vaše české zdravotní pojištění skončí dnem, kdy skončí vaše zaměstnání v ČR. S tím pro vás souvisí několik povinností.

 

Jestliže jste se přihlásil ke Všeobecné zdravotní pojišťovně, dostal jste modrý průkaz pojištěnce VZP ČR, který je zároveň Evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC). Ve svém dotazu uvádíte, že nadále bydlíte na Slovensku. Pokud se pravidelně, alespoň 1x za týden vracíte do svého bydliště, to znamená, že tam máte těžiště svých zájmů, máte nárok nejen na EHIC, na základě kterého můžete čerpat nezbytnou péči v rámci EU, EHP a Švýcarska (tzn. i na Slovensku), ale také zároveň také na vystavení tzv. formuláře E 106. Tento formulář vás opravňuje k čerpání „plné“ zdravotní péče na účet VZP ČR ve státě vašeho bydliště (ve stejném rozsahu, jaký mají slovenští pojištěnci). Podmínkou je, že jste si o vystavení tohoto formuláře požádal, doložil trvající bydliště na Slovensku a zaměstnání v České republice a následně se výpomocně zaregistroval u některé ze slovenských zdravotních pojišťoven. Ta, pokud budete na Slovensku čerpat zdravotní péči, ji uhradí a následně ji přeúčtuje VZP ČR.

 

Dnem, kdy zaměstnání v České republice ukončíte, končí i vaše pojištění u VZP ČR. Je povinností vašeho zaměstnavatele do 8 dnů nahlásit Všeobecné zdravotní pojišťovně ukončení vašeho zaměstnání v České republice. Vaší povinností je (opět do 8 dnů) vrátit průkaz pojištěnce VZP ČR (EHIC), a to osobně na kterékoliv úřadovně VZP ČR nebo poštou. Zároveň bude zrušena platnost formuláře E 106, pokud vám byl vystaven. Nesplněním této povinnosti a případným dalším čerpáním zdravotní péče na účet VZP ČR byste se vystavil nejen riziku pokuty za nesplnění této povinnosti, ale také případnému vymáhání škody, která by VZP ČR vznikla neoprávněným použitím průkazu EHIC nebo formuláře E 106.

 

Ještě si dovolíme připomenout, že opětovná účast ve slovenském systému veřejného zdravotního pojištění, která byla po dobu výdělečné činnosti v České republice přerušena, vám nevznikne automaticky. Do 8 dnů po ukončení pojištění v České republice musíte tuto skutečnost slovenské pojišťovně oznámit a opětovně se tam přihlásit.

 

www.vzp.cz

Autor: zpracováno redakčně