Chřipka

GlaxoSmithKline daruje Světové zdravotnické organizaci prepandemické vakcíny proti chřipce


Kategorie: Chřipka 
03.červenec 2007
Společnost GlaxoSmithKline (GSK) koncem července oznámila úmysl darovat Světové zdravotnické organizaci (WHO) 50 miliónů dávek posílené prepandemické vakcíny proti viru chřipky H5N1 na podporu vytvoření rezervních zásob. Tento dar umožní založit rezervní zásoby prepandemické vakcíny, které bude možno urychleně distribuovat do nejchudších zemí světa. Vakcína bude dodána v průběhu tří let a poskytne dostatek dávek pro 25 miliónů lidí v množství 2 injekcí na osobu.

 

 Podle WHO pandemická chřipka představuje závažné celosvětové zdravotní riziko, odhaduje se u ní značně vysoká morbidita a mortalita. WHO vyjádřila svou snahu o vytvoření mezinárodních rezervních zásob prepandemických vakcín proti H5N1

Tuto iniciativu podpořilo 193 členských států zúčastněných na Světovém zdravotnickém shromáždění (World Health Assembly) konaném minulý měsíc v Ženevě. Společnost GSK podporuje tuto proaktivní strategii tvorby celosvětových rezervních zásob prepandemické vakcíny proti H5N1, která by mohla zachránit milióny životů díky ochraně nejnáchylnějších světových populací při nástupu pandemie.

 

Konkrétní kmen, který může vyvolat pandemii chřipky, nelze přesně předpovědět. Někteří odborníci se domnívají, že pravděpodobným kandidátem na pandemický kmen je virus ptačí chřipky H5N1, který se nyní endemicky vyskytuje u četných ptačích druhů na celém světě. Cílená pandemická vakcína bude k dispozici teprve za čtyři až šest měsíců po zjištění pandemického kmenu, z čehož vyplývá nutnost co nejrychlejší dostupné ochrany.

 

Kromě uvedeného daru společnost GSK potvrdila úmysl poskytnout WHO další dávky posílené vakcíny proti H5N1 za sníženou cenu pro země podporované GAVI, a to po obdržení nezbytných registračních rozhodnutí. V souladu s dlouhodobě zaváděným obchodním modelem variabilní cenové politiky je tato farmaceutická společnost připravena poskytnout prepandemickou vakcínu proti H5N1 zemím se středními a nízkými příjmy za snížené ceny na základě příjmové hladiny jednotlivých zemí.

Společnost je dále připravena poskytnout svou posílenou vakcínu vládním úřadům k veřejnému nákupu, aby se zpřístupnilo co největší množství dávek vakcíny proti H5N1. To prokazuje velké odhodlání spolupracovat s vládními úřady a organizacemi jako WHO při řešení potenciální zdravotní krize.

GSK vyvíjí více než 10 let vlastní adjuvantní systémy (adjuvans), patentované inovativní technologie zvyšující účinnost vakcín. Adjuvans je látka, která může být přidána k čistému antigenu a navozuje silnější imunitní odpověď při použití menšího množství antigenu. Tento „antigen-šetřící“ účinek u posílené vakcíny proti viru chřipky H5N1 umožňuje vyrobit velké množství dávek vakcíny pro masovou vakcinaci, čímž se zajistí ochrana více lidí.

Od roku 2000 společnost investovala 2 miliardy USD do rozšíření a posílení výrobních kapacit a výzkumné základny pro vakcíny proti chřipce a antivirotika. Společnost bude v nadcházejících měsících spolupracovat s WHO na upřesnění podrobností týkajících se tohoto daru.

 

Vývoj pandemické vakcíny proti chřipce byl zahájen v roce 2000, nejprve na kmenech H2N2 a H9N2. V březnu 2007 společnost představila údaje, které prokázaly, že nová technologie posílení vakcín adjuvantní látkou umožňuje použití velmi malého množství antigenu k dosažení silné imunitní odpovědi – „antigen-šetřící“ účinek. Vytvořená vakcína společnosti obsahující velmi nízké hladiny antigenu (3,8 mikrogramů) dosáhla silné imunitní odpovědi u více než 80 % osob, což překročilo registrační kritéria stanovená evropskými a americkými úřady pro kontrolu léčiv pro vakcíny proti chřipce (2 dávky podávané s odstupem 21 dnů). Předpokládá se, že vakcína společnosti ochrání proti „driftovým“ (geneticky odlišným) variantám viru H5N1. Tyto nejnovější klinické údaje poukazují na potenciální přínos vytvoření rezervních zásob prepandemické vakcíny proti chřipce pro ochranu veřejného zdraví.

 

 

Dle TZ AMI Communication ze dne 29.6.07

 



 

Autor: zpracováno redakčně