Nemoci a jejich příznaky

Anémie se nesmí podceňovat zvláště u onkologicky nemocných a u pacientů s onemocněním ledvin


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky 
17.březen 2007
Anémie (chudokrevnost) je onemocnění, při kterém je v krvi sníženo množství hemoglobinu (krevního barviva) a červených krvinek (erytrocytů). Vede k omezení přenosu kyslíku, který je nezbytný pro všechny tkáně lidského organismu. Pokud dojde k poklesu počtu červených krvinek a hladiny hemoglobinu, dochází k nedostatečnému okysličování tkání, na které tělo reaguje rychlejší srdeční akcí, zrychleným dýcháním a postupně se vyvíjejícím pocitem únavy a vyčerpání. Projevy závisí na typu anémie a na rychlosti jejího vzniku.

Anémie může být způsobena krvácením (i dlouhodobým – malého rozsahu – při nádorech zažívacího traktu nebo při gynekologických nádorech), dále nedostatečnou tvorbou krvinek nebo na základě nadměrných ztrát krvinek nebo jejich předčasném zániku. Při nádorovém onemocnění je anémie způsobena nejčastěji útlakem kostní dřeně nádorovými buňkami nebo poruchou krvetvorby v důsledku  léčby nádoru - ozařováním nebo chemoterapií.

Anémie také vzniká při onemocnění ledvin. V ledvinách se vytváří hormon erytropoetin, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek. Při poruše funkce ledvin, zvláště u chronického onemocnění ledvin dochází k poruše tvorby erytropoetinu a následně k anémii.

 

Chudokrevnost postihuje až 90 % onkologických pacientů podstupujících chemoterapii, je však běžná u nemocných se všemi typy rakoviny. U většiny se projevuje nepřekonatelnou únavou, která při základním onemocnění  dále neúměrně snižuje kvalitu jejich života. Konkrétní statistická čísla dokládají, že téměř u 60 % onkologických pacientů v Evropě není tato anémie léčena. Ačkoliv existuje účinná a efektivní terapie, zůstává tato anémie často podceňovaná a dokonce nediagnostikovaná, jak uvedl na tiskové besedě 16. března 2007 v Praze doc. MUDr. Tomáš Kozák, Ph.D., MBA, přednosta Oddělení klinické hematologie FNKV Praha.

 

Na potíže pacientů s chronickým onemocněním ledvin spojené s anémii důrazně upozornil ve svém vystoupení přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN v Praze, profesor  MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., MBA.

Anémii, vzniklou u těchto nemocných na základě poruchy erytropoetinu je možno mírnit účinnou léčbou, která zlepšuje fyzickou i psychickou kondici pacientů, zlepšuje jejich prognózu. Snižuje rovněž počet jejich hospitalizací. Při tom anémie je častou komplikací už v počátečních stadiích chronického onemocněné ledvin. Proto největším přínosem pro pacienty v nefrologii je včasná diagnóza anémie a její optimální léčba.

 

 Možnosti účinné léčby jsou krevní transfúze nebo podání růstových faktorů v podobě hormonu erytropoetinu, přičemž léčba erytropoetinem, ačkoliv je zdánlivě ekonomicky nákladnější, je vhodnější a v konečném výsledku výhodnější než podání transfúze. Pacient si může lék aplikovat sám a není ohrožen riziky spojenými s krevním převodem. Erytropoetin efektivně zvyšuje hladinu hemoglobinu,  zlepšuje celkovou kondici (využíván někdy sportovci jako doping). Zdá se, že bude mít ještě další příznivé účinky (mozkové buňky).

 

Přes veškerá doporučení Evropské organizace  pro výzkum a léčbu nádorů (EORTC – European Organisation for Research and Treatment of Cancer) je erytropoetinem léčeno pouze cca 20 % onkologických pacientů s anémií.

Více na: www.roche.cz

Autor: zpracováno redakčně