Dotazy na VZP

VZP - OTÁZKA TÝDNE


Kategorie: Dotazy na VZP 
12.březen 2007
Vyjel jsem jako turista do země EU. V zahraničí jsem byl nucen vyhledat lékaře, ale neměl jsem u sebe průkaz pojištěnce VZP a ani jsem nebyl komerčně připojištěn. Mám nárok na vrácení zaplacené částky za toto lékařské ošetření?

MUDr. Pavel Horák, CSc., MBA

ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR

 

Český občan má při přechodném nevýdělečném pobytu v jiném státě EU nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči na účet své české zdravotní pojišťovny za předpokladu, že tato péče bude poskytnuta zahraničním zdravotnickým zařízením s návazností na národní systém veřejného pojištění. Pro poskytnutí takové péče je nutné prokázat se Evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC) nebo formulářem Potvrzení dočasně nahrazující EHIC. Pokud by byly dodrženy všechny administrativní postupy, zahraniční strana by nezbytnou lékařskou péči poskytnutou našemu pojištěnci přeúčtovala do ČR, samozřejmě s výjimkou spoluúčastí, které si klient (jestliže nemá uzavřené cestovní pojištění) musí uhradit sám, a to ve stejné výši jako místní pojištěnci. Bližší informace o nárocích českých pojištěnců na zdravotní péči i o nutné finanční spoluúčasti v jednotlivých zemích EU jsou k dispozici na internetové adrese www.vzp.cz.

V případě, že se klient při pobytu v zemi EU nemohl žádným z výše uvedených dokladů prokázat a musel příslušnou částku za poskytnutou lékařskou péči v zahraničí zaplatit v hotovosti nebo mu byla zdravotnickým zařízením vystavena faktura, doporučujeme po návratu ze zahraničí se osobně dostavit na naše pracoviště v místě bydliště a předložit průkaz pojištěnce, originál účtu vydaného zahraničním zdravotnickým zařízením, a také lékařskou zprávu, pokud z dokladů přímo nevyplývá nezbytnost poskytnuté zdravotní péče. VZP ČR tyto náklady proplatí do výše, kterou by uhradila instituce ve státě, kde proběhlo ošetření. Na úhradu je ale třeba určitou dobu počkat, protože VZP ČR musí výši úhrady ověřit u zahraniční instituce. Pokud účet nepřesahuje 1000 eur, může pojištěnec svou českou zdravotní pojišťovnu požádat o proplacení účtu do výše českých tarifů. Tuto úhradu obdrží pojištěnec v relativně krátké době.

Záležitost je vždy posouzena a řešena územním pracovištěm VZP ČR příslušným dle místa bydliště klienta. Doklady o úhradě zdravotní péče v zahraničí lze však předat na kterémkoliv územním pracovišti VZP ČR, kde je také s pojištěncem sepsána žádost a doklady jsou následně postoupeny na příslušné územní pracoviště. Seznam jednotlivých pracovišť včetně úředních hodin je rovněž na webových stránkách VZP ČR.

Pokud pojištěnec ztratil nebo zapomněl svůj průkaz zdravotního pojištění (EHIC) a potřebuje v zahraničí lékařské ošetření, může kontaktovat svou zdravotní pojišťovnu. Příslušné územní pracoviště VZP ČR mu zašle Potvrzení dočasně nahrazující EHIC faxem.

Autor: zpracováno redakčně