Zajímavosti

Víte, co je OCHRIP? - minirozhovor


Kategorie: Zajímavosti 
16.leden 2007
Pokud někoho někdy zarazila zkratka OCHRIP, určitě nebyl sám. Vysvětlení nám podala doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc., primářka OCHRIP ve FN Motole.

Co to je OCHRIP a kdy oddělení vzniklo?

Oddělení chronické resuscitační péče pro dospělé - OCHRIP FN Motol  - vzniklo před 8 lety  jako pilotní zařízení v České republice pro pacienty, kteří vyžadují dlouhodobou resuscitační a intenzivní péči ke zlepšení zdravotního stavu s odpojením od ventilátoru, k dostatečné stabilizaci výkonu myokardu a výživy, k úpravě těžké encefalopatie atd..

Jsou to pacienti, které už není nutno hospitalizovat  na akutních lůžkách intenzivní péče (která jsou nepoměrně ekonomicky i personálně náročnější), ale jejich zdravotní stav vyžaduje ještě péči následnou. Na poskytované péči se již daleko více podílí rehabilitace, úprava přidružených chorob či následků akutní příhody, resocializace, výuka nových činností.

Lůžka mají proto odlišnou náplň než akutní lůžka, z nichž své pacienty přejímají.

V zahraničí se až 20 % pacientů přesunuje velmi pohotově z akutních lůžek na tato lůžka subakutní – více intenzivní než resuscitační nebo naopak intermediární s podstatně volnějším režimem.. Obrat pacientů je pohotový a akutní lůžka jsou uvolněna pro nové akutní případy.

 

Jakou pozici má toto oddělení ve vztahu k jiným odbornostem?

Legislativní podklad OCHRIP byl dán vyhláškou MZ ČR z roku 1998 a v současné době MZ ČR zadalo odborné společnosti ARIM (Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny) požadavek na inovaci.Projekt se osvědčil, ale zatím byl určen jen pro dospělé. Také si zaslouží rozšíření do krajů.

 

Je více zařízení tohoto druhu, nebo je to jen specialita FN Motol?

Zatím spontánně  vznikla řada OCHRIP a další vznikají. Jsou v Nemocnici Na Malvazinkách, v Městci Králové, v Českém Brodě, v Tanvaldu, řeší je i ÚVN, dokonce ze Slovenska žádali konzultaci pro jejich celorepublikové pojetí.

 

Čím jsou dány současné úkoly a činnost oddělení?

Současné úkoly jsou obsaženy v inovovaném návrhu Organizačního řádu a Provozního řádu OCHRIP  a Domácího řádu, který je v nemocničním zařízení a je pro pracovníky určující.Vystihuje podrobněji cíle, kterých chce pro pacienty dosáhnout, i systém formy, které k tomu může využít.

 

Hlavním úkolem je prognosticky příznivé pacienty zkompenzovat, odpojit od ventilátorů, popř. zrušit jim tracheostomickou kanylu, převést je na enterální výživu, zrušit PEG (punkční endoskopická gastrostomie), upravit jejich přidružené choroby a rozhodnout o prognóze podpory základních životních funkcí a intenzitě léčby nebo ošetřovatelské péče. 

 

Další úkoly vyplývají z následujícího stavu a průběhu, kdy pacient je/není:

·         neschopen spontánně dýchat a rodina má zájem se o pacienta starat  v jeho domácím prostředí za trvalého dohledu, v rodinné komunitě a soužití s malým a přenosným domácím dýchacím přístrojem. Vybavení i odbornou ošetřovatelskou péči po 3 hodiny denně  pro něho zajišťuje jeho zdravotní pojišťovna (VZP) podle rozhodnutí speciální komise na Ministerstvu zdravotnictví ČR – Komise pro DUPV  ( domácí umělou plicní ventilaci); dříve byla využívána tato možnost zejména pro děti, dnes mají dýchací přístroje doma i dospělí, je-li jejich rodinné zázemí příznivé;

·         schopen spontánně dýchat, ale s nutností připojení kyslíku – s vyvíječem kyslíku postupuje do rodiny nebo do LDN (Léčebna dlouhodobě nemocných), popř. do rehabilitačního zařízení, do zařízení sociální péče atd.

·         schopen spontánního dýchání, ale neschopen zvládnout těžkou encefalopatii – lze pacienta  vrátit jen výjimečně do rodiny, většinou do LDN, často s tracheostomií., někdy i s PEG

·         schopen postupné revalidace po všech stránkách – zpět do standardní péče, do rehabilitačního zařízení, domů, na spinální jednotku, do domova důchodců (podle dg.).

 

Jak je provoz oddělení ekonomicky náročný?

Ekonomicky jsou v zahraničí  podobné „long-term intensive care units“ přibližně 3-5 x levnější než akutní ICU, tj. naše resuscitační lůžka; u nás je situace obdobná i v našem rozpočtu.

 

Lze pacienty po propuštění sledovat ambulantně a kdo provádí kontroly?

Kontroly propuštěných pacientů a konzilia provádějí lékaři OCHRIP ambulantně i ve spolupráci s ostatními pracovišti (u nás FN Motol, popř. se zdravotnickými zařízeními, odkud byl pacient superkonziliárně přijat např. ke kardiochirurgickému, neurochirurgickému výkonu, po polytraumatu apod. OCHRIP provozuje proto i e-mailovou a telefonickou poradenskou službu (odpovídá  v cizině přibližně pojmu Intensive Care Aftercare).

 

Jak hodně je oddělení využíváno?

Pracujeme ve stísněném prostoru na trvale obsazených 10 lůžkách s pořadníkem a s tím, že komplementární i konziliární služby jsou, pro pacienty bohužel,  vzdáleny od lůžek.

Předpokládá se, že pacientů, vyžadujících delší resuscitačně/intenzivní péči, bude přibývat z více důvodů. Akademická úroveň FN Motol jim zajišťuje komplexní komplement – diagnostický i terapeutický a proto je trvalý tlak a pořadník na příjem na lůžka i z ostatních FN a mnoha dalších krajských nemocnic, které toto zařízení nemají!.

 

Jaký je vztah OCHRIP k zdravotnické pojišťovně?

Vztah k ZP má být nově řešen v roce 2007, zatím nejsme informováni. V odborné společnosti ČSARIM probíhá diskuse o náplni činnosti, o počtech pacientů, vzdělání lékařů atd. Diskuse není dosud uzavřena. Pro MZ ČR máme připravenou 10letou statistiku, kterou žádné pracoviště v České republice nemá – OCHRIP FN Motol je určitou výkladní skříní tohoto nového a potřebného zaměření.

Za minirozhovor děkuje

MUDr. Olga Wildová

Autor: zpracováno redakčně