Nemoci a jejich příznaky

Co jsou hemoroidy?


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky 
03.prosinec 2006
Slovo hemoroidy pochází z řeckého „haimorrhoides flebes“ a znamená krvácející žíly. Někdy se tomuto onemocnění také říká také zlatá žíla. Literární zmínky sahají až do starobylého Egypta, podle nichž měl každý panovník svého lékaře na péči o konečník. I Řekové a Římané velice dbali o hygienu a svůj konečník si dokonce pravidelně prohlíželi zrcátky.
 

Pod sliznicí konečníku a kůží řitního otvoru se nacházejí bohaté žilní pleteně, které se mohou za určitých okolností rozšiřovat, plnit krví a vytvářet uzly (obdoba křečových žil na dolních končetinách). Uzly v oblasti konečníku se nazývají hemoroidy, mohou být vnitřní (uvnitř konečníku), zevní (v ústí řitního otvoru) nebo vyhřezlé (vnitřní hemoroid, který vystupuje z konečníku).

Rozšířené žíly v konečníku se vyskytují v malém rozsahu i u zdravého člověka. Za normálních okolností hemoroidy nepůsobí žádné problémy. Když se však začnou objevovat obtíže (bolest nebo krvácení) mluvíme o hemoroidálním onemocnění.

 

Statistiky ukazují, že více než 50 % populace starší 50 let trpí obtížemi konečníku, jejichž příčinou jsou nejčastěji hemoroidy. Příčiny bývají vrozené (méněcennost žilní stěny) nebo získané (životní styl – sedavé zaměstnání, nesprávná skladba jídelníčku, málo tekutin apod.)..

U žen se často hemoroidy objeví poprvé v těhotenství jako důsledek zvýšeného tlaku v břišní dutině.

K příznakům patří krvácení z konečníku, bolesti nebo tlak a svědění konečníku. V pokročilejších stádiích dochází až k viditelnému výhřezu sliznice.

Za prostým krvácením se mohou skrývat i závažnější choroby, jako je nádorové onemocnění konečníku a tlustého střeva. Pro správnou diagnózu je vždy nutno vyhledat lékaře při: 

 

·         Krvácení při vyprazdňování

·         Svědění konečníku

·         Hlenovitá sekrece z konečníku

·         Zduření kolem konečníku

·         Bolestivost

·         Hroznovité útvary kolem konečníku

Konzervativní léčba hemoroidů směřuje hlavně k úlevě od bolesti. Základem  je změna stravy ( potraviny s vysokým obsahem vlákniny a dostatek tekutin),  jež má za cíl upravit pacientův vyprazdňovací režim. Je třeba docílit, aby stolice odcházela jednou denně, byla formovaná a tudíž přirozeně rozšiřovala konečník. Zcela v rukou pacienta je pečlivá hygiena.

 

Operativní léčba hemoroidů

Pokud hemoroidy vyhřeznou řitním otvorem ven nebo pokud jsou zkomplikovány trombózou či zánětem může konzervativní léčba sloužit pouze k dočasnému zmírnění obtíží a pacient by měl podstoupit operaci. Klasické operační postupy odstraňují přímo žilní městky (uzly) i se sliznicí ve spodní části análního otvoru. Doba nezbytná pro léčbu klasickými metodami je 4 až 6  týdnů, doba pracovní neschopnosti bývá až 8 týdnů.

 

Mezi klasické operační postupy patří:

·       Sklerotizace – jde o nastříknutí speciální látky do hemoroidálního uzlu, která způsobí zajizvení hemoroidů,

·       Infračervená fotokoagulace – odumření hemoroidu způsobí infračervený paprsek (metoda je vhodná spíše jako doplňková)

·       Podvazování (elastická ligatura neboli gumičkování) – hemoroid se zaškrtí při jeho základu,  na stopku se nasadí pružná gumička, která zastaví přívod živin do uzlu a ten odumře (nejčastější komplikací této metody je značná bolestivost)

·       Léčba dalšími chirurgickými metodami jsou Fergussonova, Milliganova či Morganova. Pro všechny je společná pooperační bolest, dalšími možnými komplikacemi může být porucha vyprazdňovacího mechanismu, porucha udržení stolice a nežádoucí zúžení v místě operovaného konečníku.

 

Moderní  Longova metoda

„Hemoroidy mají všichni, ale ne všichni jsou na ně nemocní,“ to řekl v roce 1993 Antonio Longo z univerzitní nemocnice v Palermu, objevitel téměř bezbolestné metody odstraňování výhřezů sliznice konečníku. Tento způsob operace představuje zásadní změnu v léčbě hemoroidů. V zemích EU je Longovou metodou ročně provedeno přibližně 50 000 výkonů. V České republice se zákrok  provádí na vybraných chirurgických pracovištích od roku 1999.

 

Longova metoda se od klasické léčby liší tím, že k odstranění přebytečné tkáně s rozšířenými cévami nedochází na kraji konečníku, kde je velké množství nervových zakončení a jakýkoliv zákrok v této oblasti je tudíž velmi bolestivý, ale o několik centimetrů výše, kde už sliznice konečníku není tak citlivá. Nehrozí také poškození svěračů konečníku, ke kterému při klasických operacích může dojít.

 

Jedná se  o zákrok v konečníku, při které se používá speciální kruhový přístroj, tzv. cirkulární stapler. Cirkulární  proto, že dokáže vyříznout nemocnou část sliznice uvnitř konečníku dokola - po celém jeho vnitřním obvodu. Zákrokem se  přeruší drobné cévy, které přivádějí do hemoroidů krev. Stapler, neboli „sešívačka“ ihned po řezu a odstranění nemocné tkáně vtáhne vyhřezlou sliznici zpět do konečníku a sešije přerušenou tkáň zpátky k sobě. Cirkulární stapler pracuje jako kruhový skalpel a zároveň kruhový sešívací nástroj. Operace Longovou metodou je téměř bezbolestná, provádí se v krátké celkové nebo epidurální anestesii a trvá asi 15 -20 minut. Operovaný pacient zůstává v nemocnici 1 až 3 dny, pracovní neschopnost je asi týden (což je o 3 týdny kratší doba, než u klasických chirurgických zákroků). 

 

Více na:  www.hemoroidyinfo.cz

 

 Pracoviště, kde se provádí  Longova metoda:

·       FN Královské Vinohrady

·       FN Motol

·       FN Na Bulovce

·       Nemocnice Na Františku

·       Nemocnice Na Homolce

·       FN Ostrava

·       FN USA Brno

·       FN Plzeň

·       VN Plzeň

·       Baťova nemocnice Zlín

·       Klinika Dr. Pírka Mladá Boleslav

·       Masarykova nemocnice Ústí nad Labem

·       Nemocnice Delta Brno

·       Nemocnice Cheb

·       Nemocnice Jablonec nad Nisou

·       Nemocnice Klatovy

·       Nemocnice Milosrdných bratří Brno

·       Podřipská nemocnice Roudnice nad Labem

·       SZM Mladá Boleslav

·       MUDr. Assefa Yifru Bruntál

·       FN Olomouc

·       Palas Athéna

·       FTN Praha 4

·       Nemocnice Duchcov (VITA)

·       Nemocnice Kadaň

·       Nemocnice Chomutov

·       Nemocnice Jihlava

 

Dle AMI Communications

Autor: zpracováno redakčně