Medicína

Děti ze zkumavky se setkaly již po jedenácté


Kategorie: Zajímavosti 
12.září 2006
Jedenácté setkání stovek dětí „ze zkumavky“ v sobotu 9. září 2006 v Praze – od miminek v kočárku po 10leté školáky mělo neopakovatelnou atmosféru. Všechny se narodily po úspěšném umělém oplodnění (IVF) v Centru asistované reprodukce ISCARE I.V.F. a.s.

 

Pracoviště ročně navštíví více než dva tisíce párů, kterým se déle než 12 měsíců nedaří počít dítě přirozenou cestou. Lékaři centra pomohli za dobu existence tohoto pracoviště  přivést  na svět více než 5100 dětí a tím splnit sen nyní šťastných rodičů. Loni se narodily celá tři procenta pomocí asistované reprodukce ze všech dětí narozených v celé České republice..

 

V léčbě neplodnosti patří Česká republika mezi světovou špičku. V uplynulém roce bylo v centru provedeno více než 2200 cyklů umělého oplodnění. Pacientky otěhotněly v 34 % případů. Letos lékaři centra dosáhli již 40% úspěšnosti.

 

Dárcovství vajíček je vysoce efektivním způsobem léčby neplodnosti. Je indikováno                u žen s genetickou zátěží a u žen, které mají vaječníky již málo nebo zcela nefunkční. Poměrně často se doporučuje použití darovaného vajíčka i u žen, u kterých se vajíčka sice podaří získat, ale opakovaně  po IVF nedojde k těhotenství.

 

 Dárcovství vajíček je dobrovolné a bezplatné a ženy dárkyně musí podstoupit obdobná vyšetření i léčbu jako ženy léčené pro neplodnost mimotělním oplozením (IVF). Vzhledem k tomu, že je tento postup ve srovnání s odběrem spermií podstatně složitější, je dárkyň vajíček málo. Naopak žen, které potřebují darované ovocyty pro léčbu neplodnosti je stále více.

 

Dárkyně vajíček přicházejí  někdy samy,  aby nezištně pomohly, což je skutečně velice šlechetný přístup. Stejně tak je ale nutné pohlížet na ženy, které přicházejí i z jiných pohnutek a to pomoci přítelkyni či někomu z rodinných příslušníků. Protože dárcovství zárodečných buněk probíhá anonymně, vajíčka pak nedostanou ty ženy, které dárkyně přivedly, ale dostanou je od jiných zdravých vyšetřených žen. Velkou výhodou je, že nemusí čekat celou dobu, než se dostanou podle pořadníku do léčby, což bývá 1-2 roky. Úspěšnost léčby pomocí darovaného vajíčka je pak obdobná i u starších žen nad 40 let jako u žen mladých, které vajíčka darovaly.

 

Centrum ISCARE I.V.F. a.s. působilo původně v pražském Hloubětíně od roku 1995 až                    do loňského července, kdy se přestěhovalo do nových moderních prostor budovy Lighthouse. Tradičního zářijového setkání bývalých pacientů a jejich děti z celé České republiky s lékaři a personálem centra se letos zúčastnilo 530 rodin, tj. 1280 osob, z toho 530 dětí.

 

Více na: tel: 234 379 245

Dle TZ Iskar, s.r.o.,

 

 

Autor: zpracováno redakčně