Vitamíny

Čerstvé ovoce v ledničce svou hodnotu neztrácí


Kategorie: Vitamíny 
14.červen 2006
Vědci zjistili, že čerstvé ovoce neztrácí svou výživovou hodnotu ani poté, co je nakrájeno a uchováno v chladničce po dobu 9 dnů. Tímto uchování ovoce neztrácí ani vitamín C ani jiné antioxidanty.

V rámci studie uveřejněné v červnovém čísle časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry se ukázalo, že existují rozdíly mezi jednotlivými druhy ovoce. Ananas, například, po vystavení se světlu zvyšuje svůj obsah vitamínu C, jahody a kiwi neztrácí svůj obsah vitamínů dokonce ani za šest dní skladování v lednici.

Vědci rovněž zjistili, že vůně čerstvého ovoce přetrvává pouze po dobu dvou třetin jeho skladování. To znamená, že u čerstvého nakrájeného ovoce, u kterého jeho visuální kvalita přetrvává po dobu 9 dnů, trvá jeho vůně šest dnů.

 

NY Times on line

 

 

Autor: MUDr. Sylva Šebková