Klimakterium

Klimakterium - dopad na kvalitu života ženy


Kategorie: Klimakterium 
06.duben 2006
S prodlužujícím věkem populace, včetně žen, je snaha zdravotníků i farmaceutických firem zajistit kvalitu života. Jedním ze stále živých otázek zůstávají klimakterické projevy žen, které mohou být v četných případech velice obtěžující – pro ženu samotnou, ale i pro její okolí.

Menopauza provází ženu téměř třetinu života. Pokles hladiny estrogenů a gestagenů, který je doprovodným jevem postupně vyhasínající činnosti vaječníků, přináší vazomotorické potíže (pocity horka, návaly, pocení), nespavost, deprese, bušení srdce, řídnutí kostí (osteoporózu), ale také pokles zájmu o sexuální život. Sliznice pochvy vysychají (atrofují), což může mít za následek bolestivý pohlavní styk, někdy i následné konflikty mezi partnery.

 

Časté bývají také potíže s močením (pálení při močení, časté infekce močových cest, samovolný únik moči – inkontinence).

Všechny tyto obtíže by měly přivést ženu ke gynekologovi, který může velice úspěšně většinu problémů odstranit cíleně zavedenou náhradní hormonální terapií.

 

O všech jmenovaných obtížích informovali novináře 4.4.06 v Praze  MUDr. Radim Uzel. CSc., pohledem gynekologa – sexuologa a MUDr. Roman Chmel, zástupce přednosty Gyn.-porod. kliniky 2. LF UK a  FN Motol – pohledem odborníka se zaměřením na urogynekologii.

 

Hormonální substituční terapie je považována za nejúčinnější léčbu klimakterických příznaků. Podává se tak, aby nahradila klesající  produkci pohlavních hormonů a odstraňovala nejen subjektivní obtíže, ale také velká rizika spojená s klimakteriem. (Prevence osteoporózy je jmenována mezi třemi hlavními důvody, proč ženy hormonální terapii zahajují).

Všechny odborné gynekologické společnosti doporučují užívání nízkodávkových přípravků. Je v nich obsažena jen poloviční dávka hormonů (oproti doposud užívaným lékům) a přitom jsou účinky velice příznivé.

 

Při této příležitosti bylo upozorněno na přípravky firmy Novo Nordisk pro systémovou terapii Activelle® tabl., a pro nitropoševní aplikaci Vagifem® tabl. s nízkou dávkou  estradiolu (25μg 17β-estradiolu), vhodné pro prevenci a léčbu urogenitální atrofie (zmenšení slizniční vrstvy), odstranění vaginální suchosti, svědění a pálení, odstranění nepříjemných pocitů při pohlavním styku.

Preparáty jsou na trhu, na lékařský předpis, pacientka částečně doplácí.

 

Autor: zpracováno redakčně