Rakovina
Dieta se sníženým obsahem tuku nesnižuje rizika rakoviny
Kategorie: Rakovina
03.duben 2006
Vědci z Fred Hutchinson Cancer Institute a University of Washington v Seattlu ve své studii zjistili, že dieta s nízkým obsahem tuků nesnižuje riziko rakoviny prsu nebo tlustého střeva. Výsledky studie byly uveřejněny v únorovém čísle časopisu JAMA.
Tato studie probíhala ve 40 amerických klinických centrech v letech 1993 až 2005 a bylo do ní zahrnuto celkem 48 835 postmenopauzálních žen ve věku od 50 do 79 let. Tyto ženy byly rozděleny do skupiny s redukovaným příjmem tuků v potravě ( o 20 %) a do kontrolní skupiny.
Výsledky studie ukázaly, že u postmenopauzálních žen nezpůsobuje dieta s nízkým obsahem tuků výrazný pokles rizika rakoviny prsu či nádoru tlustého střeva.
JAMA. 2006;295:629-666, 691-695
Autor: MUDr. Sylva Šebková