Co víme o chřipce

Ohrožení populace pandemií chřipky stále trvá


Kategorie: Co víme o chřipce 
11.březen 2006
Třídenní pracovní setkání 70 odborníků v Ženevě ve dnech 6. až 9. 3. 06 dosáhlo konkrétnější podoby v operativním plánu k zabránění nebo alespoň minimalizaci vzniku pandemie chřipky. Setkání odborníků na veřejné zdraví bylo organizováno a podpořeno WHO.

Dr. Margaret Chan, asistentka generálního ředitele WHO pro přenosné choroby a odborná reprezentantka pro chřipkové pandemie upozornila, že pandemie chřipky u lidí bude vždy velký problém, ale při koordinované spolupráci budou vždy všechna opatření efektivnější a také úspěšnější.

 

Sezónní chřipka, ptačí chřipka a pandemie chřipky jsou různá postižení.Sezónní chřipka se vyskytuje téměř běžně, má střední i těžší průběh a řadí se k chorobám, které zhoršují a ohrožují chronicky nemocné.

Ptačí chřipka, je onemocnění zvířat, které velmi zřídka napadá člověka.

Pandemie chřipky u lidí je způsobena historicky novým virem pro člověka, proto také pandemie  probíhají od mírnějších až po těžké formy onemocnění. Experti se shodli v tom, že nejsou dosud žádné zkušenosti s očekávanou pandemií. Teoreticky se předpokládá  mutace viru H5N1 a jeho přenos mezi lidmi, což by mohl být spouštěcí moment pro vznik pandemie.

 

Ačkoliv se dosud neřešila žádná pandemie chřipky novým virem, lze uvést úspěšné postupy. První velké ohnisko ptačí chřipky H5N1 v HongKongu 1997 bylo zlikvidováno opatřením dr. Margaret Chan, která přikázala v HongKongu likvidaci drůbeže. Zastavení infekce SARS v roce 2003 názorně  demonstruje koordinovanou spolupráci všech zdravotnických složek. Také uplynulý rok teoreticky dokazuje, že zabránění pandemie chřipky je možné.

 

Modelové situace předpokládají maximální koordinaci všech opatření i složek při objevení se infekce. Je to především lokalizace ohniska a vymezení minimálního prostoru pro šíření infekce.

Úspěch  je závislý na mnoha činitelích. Jsou to včasná detekce nového viru a jeho typu, rychlá mobilizace všech potřebných prostředků a účelná spolupráce  s informovanou veřejností.

Jednání v Ženevě  se proto týkala tří hlavních okruhů: logistiky (přenos informací), surveillance (aktivní vyhledávání) a nutné kontroly všech opatření.

 

Dr. Chan předpokládá, že uvedená opatření mohou zpomalit šíření pandemie  a dát prostor k přípravě účinné vakcíny proti pandemii chřipky.

Více na: www.who.cz

            thompsond@who.int

            chengm@who.int

Autor: zpracováno redakčně