Výživa a strava dětí

Ovlivňuje zaměstnanost matky kvalitu jídla dítěte?


Kategorie: Výživa a strava dětí 
27.prosinec 2005
Profesorka Sibylle Kranz se svými kolegy z Pennsylvania State University Department of Nutrition Sciences analyzovala zaměstnanost matek a její dopad na kvalitu jídelníčku dětí. Výsledky studie byly prezentovány na výročním setkání Asociace pro veřejné zdraví.

Do studie probíhající v letech 1994 až 1998 bylo zahrnuto celkem 9000 dětí ve věku od 2 do 18 let, které žily v rodinách s matkou. Vědci hodnotili celkové množství kalorií přijatých z jídel, množství přijatých cukrů, tuků, ovoce a zeleniny, vápníku, železa a vlákniny. Informace byly hodnoceny ve dvou věkových skupinách – od 2 do 5 let a od 5 do 18 let.

 

Přestože děti se zaměstnanými matkami získají více kalorií z jídel připravených v restauracích a jídelnách, dietní kvalita těchto jídel se zdá být podobná jako kvalita jídel připravených matkami v domácnosti. Pouze příjem vápníku je u dětí zaměstnaných matek nižší. Překvapivé bylo zjištění, že předškolní děti, které se stravovaly v zařízeních pro předškolní děti, měly vyšší příjem ovoce a zeleniny než jejich vrstevníci v péči matek.

 

APHA 133rd Annual Meeting: Abstract 100491. Presented Dec. 12, 2005.
 


Autor: MUDr. Sylva Šebková