Demence

Demence, kterou je možno léčit chirurgicky


Kategorie: Demence 
07.prosinec 2005
Demence je postižení převážně starších lidí, charakterizované trvalým úbytkem duševních schopností, s poškozením paměti, poruchou abstraktního myšlení, emoční labilitou, změnou sociálního chování. Předbíhají ji varovné příznaky. Se stárnutím populace (i ve světě) se stává jedním z nejčastějších zdravotních problémů, jejíž prevalence činí v populaci starší 65 let více než 10 %, v populaci nad 80 let až 30 %. Demence se dělí na primární (idiopatické, např. Alzheimerova choroba) a sekundární. Ty vznikají např. po intoxikacích, úrazech lbi, z endokrinologických a karenčních příčin. V poslední době se viní rovněž Creutzfeldtova-Jacobova nemoc, lues nebo HIV infekce.

Jedním z typů sekundární  demence je tzv. normotenzní hydrocefalus – porucha oběhu nitrokomorového moku, při kterém dochází k útlaku periventrikulární bílé hmoty. Vzniká často jako následek úrazu hlavy, krvácením pod pleny mozkové (subarachnoidálním) nebo po prodělaném zánětu mozkových blan. Často se příčina nezjistí. Demence způsobená normotenzním hydrocefalem (7–20 % demencí) je jako jediná chirurgicky léčitelná, jak informovali odborníci – neurochirurgové na neformálním setkání 7. 12. 05 v Praze. O tomto zákroku však není příliš informována odborná ani široká veřejnost, ačkoliv je znám již od roku 1965.

 

Příznaky jsou stejné. Popsaný stav se projevuje nastupující demencí, inkontinencí, poruchami chůze (nejistotou, častými pády). Důležitý je včasný záchyt a přesná diagnóza na neurologickém pracovišti, která se opírá o klinické symptomy, výsledky MRI ( magnetické rezonance) nebo CT (computerové -  počítačové tomografie, při kterých se zjistí šířka komor a stupeň postižení mozku) a o lumbální infúzní test. Po stanovení  diagnózy normotenzního hydrocefalu je nemocný odeslán na neurochirurgické pracoviště k výkonu.

 

Léčba spočívá v zavedení spojky z mozkové komory do břišní dutiny. Zavedený systém s integrovaným jednocestným a tlak kontrolujícím a programovatelným ventilkem odvádí z mozku přebytečný mozkomíšní mok, a tím brání dalšímu poškození okolních mozkových tkání. Zákrok se provádí v celkové narkóze a trvá necelou hodinu. Po zákroku je 60– 75 % pacientů výrazně zlepšeno. Více na : www.nph.cz

Autor: zpracováno redakčně