Bylinky
Zelený čaj jako prevence rakoviny?
Když však dojde na nejčastěji citovanou vlastnost zeleného čaje, schopnost ničit rakovinné buňky, dosud provedené studie o ní přináší jen minimum důkazů. Vědci uvedli, že zelený čaj opravdu obsahuje polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty a u zvířat brzdí růst rakovinných buněk. Při podobné studii u lidí byly však výsledky spíše rozporuplné.
Ve studii uveřejněné v roce 2001 v časopisu The New England Journal of Medicine, ve které bylo sledováno celkem 26311 dobrovolníků ze Severního Japonska po dobu 8 let, nebyla zjištěna žádná spojitost mezi konzumací zeleného čaje a výskytem nejčastějšího typu rakoviny v Japonsku, rakoviny žaludku.
Podobným výsledkem skončila i studie z roku 2004, zkoumající výskyt rakoviny prsu u 35004 japonských žen. Nicméně v jiné studie provedené v Los Angeles v roce 2003 byl nalezen signifikantně nižší výskyt rakoviny prsu u žen konzumujících zelený čaj.
Jak se zdá, z dosavadních studií nelze vyvodit jednoznačný závěr.
N.Y.
Times on-line