Projevy chřipky

Klinický obraz


Kategorie: Projevy chřipky 
16.listopad 2005
Náhlé onemocnění s krátkou dobou inkubace trvající několik hodin až 1 – 3 dny projevující se vysokou teplotou nad 39 °C, zimnicí, třesavkou, bolestí hlavy, svalů, kloubů, suchým dráždivým kašlem a pocitem velké únavy a vyčerpání.

Fyzikální nález je minimální, někdy se objevuje překrvení spojivek, bolesti v krku ze zánětu nosohltanu. Průběh onemocnění odpovídá stavu organismu pacienta a jeho věku. V ideálním případě příznaky odeznívají během tří dnů až týdne, pokud je onemocnění bez komplikací.

Chřipkové onemocnění je nutno odlišit od běžného nachlazení (viz výše), pro které je charakteristická rýma, která u chřipky nikdy není!!

Léčba je ovšem obdobná.

Komlikace chřipky jsou provázené opětným vzestupem teplot. Většinou jde o bakteriální komplikace (Stafylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Pneumococcus ), které mohou být závažné u starších pacientů i imunitně oslabených jedinců. Jsou to záněty průdušek, záněty plic, záněty obličejových a čelních dutin, záněty středouší, ale také zánět mozku a zánět srdečního svalu.

Autor: zpracováno redakčně