Léčiva

Inovativní léky ve zdravotnictví


Kategorie: Léčiva 
02.listopad 2005
Velice komplikovaná finanční situace v našem zdravotnictví si pochopitelně všímá mimo jiné i lékové politiky, a to z důvodů možných úspor. Proto se léky a náklady na ně dostávají do středu pozornosti všech účastníků zdravotního systému, politiků i občanů. Je však nutno se na lékovou politiku podívat objektivně a uvědomit si, že nelze nové originální léky zavrhovat jen pro vysoké finanční náklady, ale posoudit také jejich nesmírný přínos. Moderní léky jsou zdrojem pokroku v medicíně, jsou nezastupitelné v mnoha diagnózách ohrožujících život jedinců, a tím se stávají faktorem, který šetří peníze ve zdravotních systémech.

Moderní léky změnily epidemiologii nemocí. Četné infekční choroby zásluhou antibiotik a vakcín se snížily na minimum. Byly eradikovány pravé neštovice, zaváděním biotechnologických přípravků a monoklonálních protilátek došlo k výraznému posunu v léčbě onkologických onemocnění a poruch krvetvorby. Četná nádorová onemocnění včas zachycená jsou dnes léčitelná. Moderní léky na léčbu kardiovaskulárních onemocnění snížily úmrtnost o více než 30 %. Vývoj pokračuje a je nutný. Farmaceutické společnosti stále pracují na vývoji více než 700 léků a vakcín, protože dle WHO  jsou k dispozici účinné látky jen na čtvrtinu chorob ze 30 000 známých nemocí. O této situaci informovala novináře Mgr. Jana Mikotová, výkonná ředitelka Mezinárodní asociace farmaceutických společností na neformálním setkání 1. listopadu 2005 v Praze. 

 

Použití správného léku v racionální indikaci šetří peníze ve zdravotnických systémech. Jejich využití snižuje náklady na hospitalizaci, ale především vrací zachráněného a uzdraveného pacienta dříve do života. Tuto situaci názorně dokumentoval profesor MUDr. Karel Cvachovec, CSc., přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace z 2. LF UK a FN Motol na příkladu léčby sepse, komplikace, o které se příliš nehovoří, ale jejíž výskyt statisticky mnohanásobně převyšuje výskyt karcinomu střev a u žen karcinomu prsu. Těžká sepse  je zatížena vysokou smrtností. Předpokládá se, že počet případů těžké sepse se bude zvyšovat v důsledku stárnutí populace, vzrůstem počtu pacientů s poruchou imunity, snížením citlivosti populace na antibiotika i nárůstem onemocnění AIDS. Nelze proto zamítnout moderní léky, protože například cílené podání léků (rekombinantního lidského aktivovaného proteinu C nebo steroidů) je jediným způsobem záchrany nemocného i přes značné finanční náklady. V těchto případech nákladné léky jsou efektivnější a přínosnější než tzv. levná neúčinná varianta.

Stejně vyznělo i sdělení doc. MUDr. Petra Cetkovského, PhD., z Ústavu hematologie a krevní transfuze, který poukázal na problematiku mykotických infekcí u pacientů se sníženou obranyschopností, jejichž léčba by se bez moderních léků nemohla vůbec realizovat.

 

Autor: zpracováno redakčně